Laicizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Laicizmi i referohet politikave dhe parimeve ku shteti luan një rol më aktiv në përjashtimin e dukshmërisë fetare nga domeni publik. Termi laïcité u krijua në 1871 nga edukatori francez dhe më vonë laureati i Çmimit Nobel për Paqe, Ferdinand Buisson, i cili mbrojti një kurrikulë shkollore pa fe.

Laicizmi në Francë është përshkruar si laicist në formën e tij.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Termi "laicizëm" u ngrit në Francë në shekullin e 19-të për një qëndrim antiklerik që kundërshtonte çdo ndikim kishtar në çështjet e shtetit francez, por jo vetë krishterimin. Në 1894, Çështja Dreyfus filloi në Francë. Trazirat politike të brendshme, antisemitizmi latent dhe përpjekjet e qarqeve kleriko-restauruese për të ushtruar ndikim çuan në vite të polarizimit social në vend. Në politikën e jashtme, marrëdhëniet diplomatike midis Francës dhe Vatikanit u ndërprenë në vitin 1904. Ato nuk u rifilluan deri në vitin 1921. Brenda vendit hyri në fuqi ligji i vitit 1905 për ndarjen e kishës nga shteti, të cilin deputeti i atëhershëm dhe më vonë kryeministri Aristide Briand në veçanti kishte punuar për të kaluar. Ky ishte zbatimi i parë konkret i parimit të krijuar nga Buisson. Termi laïcité u përdor për herë të parë në kushtetutën e vitit 1946. Neni 1 i saj thotë: Franca është një Republikë e pandashme, laike, demokratike dhe sociale.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]