Tabula rasa

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Tabula rasa e periudhës romake

Tabula rasa (nga latinishtja) tabel antike e shkrimit, sipërfaqja e paraparë për shkrim e së cilës është e lyerë me dyll, ashtu shkrimi i shruar mbi të nëpërmjet fundit të pllakës me Stilus të mund të ç'lyhet. Nga kjo vije edhe emërtimi i rasës së till si Tabularasa. Në psikologji, termi tabula rasa ka kuptimin e rasës së pastërt, shpirtrore e cila së pari shkruhet si figurë nëpërmjet përvojës së përjetuar. Kështu ishte së pari tek Aristoteli e ngjajshëm edhe tek Platoni dhe Demokriti. Tek sensualizmi dhe emprirismi anglez, kjo figur e krijuar në formë të till rivendoset në qendër për kahë rëndësia.

Shiko dhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Aristoteli, On the Soul (De Anima), W. S. Hett (trans.), pp. 1–203 in Aristotle, Volume 8, Loeb Classical Library, Heinemann (book publisher), London, UK, 1936.
  • Avicenna, The Book of Healing - De Anima (Fi’l-Nafs), F. Rahman (trans.), London, UK, 1954.
  • Tufail, Ibn, The Improvement of Human Reason: Exhibited in the Life of Hai Ebn Yokdhan (Hayy ibn Yaqzan), Simon Ockley (trans.), pp. 1–195, Edm. Powell, London, Great Britain, 1708.
  • Aquinas, Thomas, Summa Theologica, Fathers of the English Dominican Province (trans.), Daniel J. Sullivan (ed.), vols. 19–20 in Robert Maynard Hutchins (ed.), Great Books of the Western World, Encyclopædia Britannica, Inc., Chicago, IL, 1952.
  • Locke, John, An Essay Concerning Human Understanding, Kenneth P. Winkler (ed.), pp. xix (Editor's Introduction) and 33–36 (Book II, Chap. I, 1–9), Hackett Publishing Company, Indianapolis, IN, 1996 [1689].
  • Baird, Forrest E.; Kaufmann, Walter (2008). From Plato to Derrida (në anglisht). Upper Saddle River, New Jersey: Pearson Prentice Hall. ISBN 978-0-13-158591-1