FIFO dhe LIFO metodat e kontabilitetit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

FIFO dhe LIFO metodat janë teknika të përdorura në menaxhimin e invertarit dhe ceshtjeve financiare në lidhje me sasinë e parave që një kompani ka lidhur deri ne inventarin e mallrave të prodhuara, lëndët e para, pjesët, komponentët ose rezervat e ushqimit ne kontabilitet. Këto metoda janë përdorur për të menaxhuar supozimet e flukseve kosto që lidhen me inventarin, riblerjet e aksioneve (nëse është blerë me çmime të ndryshme), dhe qëllime të tjera të ndryshme të kontabilitetit.

FIFO[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

FIFO qëndron për i pari brenda i pari jashtë ang.(first-in, first-out), që do të thotë se sendet më të vjetra të inventarit regjistrohen dhe shiten te parat, por nuk do të thotë se objekti i saktë i vjetër fizike është gjurmuar dhe shitur. Me fjalë të tjera, kostoja e lidhur me inventarin që ishte blerë për herë të parë është kostoja që shpenzohet më parë. Me FIFO, kostoja e inventarit të raportuar në bilanc paraqet koston e inventarit blerë kohët e fundit.

Konsideroni këtë shembull: WikiWorld Co kishte inventar(listë artikujsh) të mëposhtëm në dorë, me qëllim që t'i blejë ne nëntor:

Numri i njësive Çmimi
100 njësi $50
125 njësi $55
75 njësi $59

Supozoni WikiWorld Co shet 210 njësi gjatë muajit nëntor. Kompania do të kushtojë sa kostoja e lidhur me 100 njësi të para në 50 $ dhe 110 njësive të mbetura në 55 $. Sipas FIFO, kostoja totale e shitjeve për muajin nëntor do të jetë 11.050 $. Duke i dhënë fund lista e shitjeve do të llogaritet si vijon:

Numri i njësive Çmimi per njësi Totali
Sasia e mbetur 15 njësi $55 $825 ($55 x 15 units)
75 njësi $59 $4425 ($59 x 75 njësi)
Totali $5250

Prandaj, bilanci tani do të tregoj listën e artikujve të vlerësuar në $ 5250.

LIFO[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

LIFO qëndron për I fundit-brenda ,i pari-jashtë ang(Last in First Out), do të thotë se sendet e prodhuara më të fundit janë regjistruar si të shitura se pari. Që nga viti 1970, disa kompani amerikane zhvendosur drejt përdorimit të LIFO, i cili zvogëlon taksat e tyre të ardhura në kohë të inflacionit, por me Standardet Ndërkombëtare të Raportimit Financiar ndalimin e përdorimit të LIFO, shumë kompani kanë shkuar përsëri në FIFO. LIFO është përdorur vetëm në SHBA, e cila është e qeverisur nga

Pergjegjesit per pranimin e parimeve te kontabilitetit ang.(Gennerally Accepted Accounting Principles)- (GAAP).

Në shembullin e mësipërm, kompania (duke përdorur kontabilitetin LIFO) do të kushtojë koston e lidhur me 75 njësitë e para në $ 59, 125 njësi më shumë në $ 55, dhe 10 njësi të mbetur në 50 $. Sipas LIFO, kostoja totale e shitjeve për muajin nëntor do të jetë 11.800 $. Duke i dhënë fund lista e artikujve do të llogaritet si vijon:

Numri i njësive Çmimi per njësi Totali
Sasia e mbetur 90 njësi $50 $4500 ($50 x 90 njësi)
Totali $4500

Pra, bilanci do të tregojë $ 4500 në listen e artikujve nën LIFO.

Dallimi në mes të kostos së një inventari të llogaritur në bazë të FIFO dhe LIFO metodat quhet rezervë LIFO (i cili, në shembullin e mësipërm, është 750 $). Kjo rezervë është në thelb shuma me të cilën të ardhurat e tatueshme e një njësie ekonomike ka qenë e shtyrë duke përdorur metoden LIFO.[1]

Në shumicën e grupe të standardeve të kontabilitetit, si p.sh. SNRF, FIFO (ose LIFO) Parimet e vlerësimit janë "në-gjobë" në vartësi të parimit më të lartë të ulët të kostos ose vlerës së tregut.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "LIFO Reserve Definition". AccountingTools. Arkivuar nga origjinali më 22 qershor 2015. Marrë më 2011-11-09. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Linqet e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]