Fanti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fanti me katër llojet e letrave në modelin anglezë

Fanti është një kartë që, në kuvertën tradicionale franceze dhe angleze, fotografon një njeri në veshjen aristokratike tradicionale ose historike të lidhur përgjithësisht me Evropën e shekullit të 16-të ose të 17-të. Rangu i zakonshëm i një fanti, luan sikur të ishte 11 (domethënë, midis 10 dhe mbretëreshës). Si kartë me fytyrë më të ulët (ose "gjykatë"), fanti shpesh paraqet një standard minimal - për shembull, shumë lojëra poker kërkojnë një dorë minimale të një palë të fanteve ("jacks or better") për të vazhduar lojën.

Përfaqësimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në modelin anglez,[1] fanti dhe kartat e tjera të fytyrës nuk përfaqësojnë askënd në veçanti,[2] për dallim nga praktika historike franceze, në të cilën çdo kartë thuhet se përfaqëson një personazh të veçantë historik ose mitologjik. Valet (që do të thotë fant në frëngjisht) në modelin e Parisit tradicionalisht kanë qenë të lidhur me figura të tilla si Ogier the Dane (një kalorës i Karlit të Mah dhe heroi legjendar i chansons de geste) për fantin e maçeve;[3] La Hire (luftëtar francez) për fantin e zemrave; Hektor (heroi mitologjik i Iliadit) për fantin e diamanteve; dhe Lancelot ose Judas Maccabeus për fantin e spathiut.[4][5]

Në disa kuvertë jugore të Italisë, ka shpata androgjene që nganjëherë quhen shërbëtorë. Në kuvertën e tarotit siçilian, fantët janë qartësisht femra dhe njihen gjithashtu si shërbëtorë.[6] Ndërsa ky kuvertë përfshin edhe mbretëreshat, është e vetmja set tradicional që të mbijetojë në kohët moderne me dy radhë të kartave të fytyrës femra. Kjo paketë mund të ketë qenë e ndikuar nga kuvertë e vjetëruar portugeze, e cila gjithashtu kishte fant femra. Modeli modern meksikan ka poashtu femra.[7]

Fanti në letra bixhozi francezë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kartat e paraqitura këtu janë nga një fanti e modelit të Parisit (ku radhitja njihet si "valet") dhe përfshin emrat historikë dhe mitologjikë që lidhen me to. Modeli anglez i fantëve mund të shihet në foton në krye të artikullit.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ English pattern at the International Playing-Card Society.
  2. ^ Berry, John. (1998). "Frequently asked questions". The Playing-Card. Vol. 27-2. pp. 43-45.
  3. ^ Games and Fun with Playing Cards by Joseph Leeming on Google Books
  4. ^ The Four King Truth at the Urban Legends Reference Pages.
  5. ^ Courts on playing cards, by David Madore, with illustrations of the English and French court cards
  6. ^ Tarocco Siciliano, early form at the International Playing-Card Society.
  7. ^ Scotoni, Ralph. Mexican Pattern at Alta Carta.