Faruk İremet

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Faruk İremet (Siverek, Turqi, janar 1, 1965) është zazaski, turk dhe shkrimtar suedez.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Faruk İremet ka lindur në 1965 në Siverek në Turqi. Shkollën filloren dhe ate të mesme, mbaroi në vendlindjen e tij Dijarbakir, ku edhe ka punuar nga 1982-1983, një periudhë pas shkollës së mesme. Në vitin 1983, ai filloi studimet në lëmine e ekonomisë në Universitetin e Eskişehir. Paralelisht me studimet e tij, ai punoi si mësues në shkollën fillore në qytetin Dijarbakir. Gjatë kësaj periudhe Faruku filloi të botojë artikujt dhe poezitë e tij të parë në revista të ndryshme. Në vitin 1985, mori çmimin për artikuj të botuar në Ankara.

1986, ai shkoi në Suedi. Në vitin 1989, ai themeloi shtëpinë botuese me emër Suk Yayinlari. Faruk İremet vazhduar edhe në Suedi me publikimin e poesive dhe artikujve në gjuhën e tij amtare. Disa nga revistat e njohur që kanë botuar veprat të tij janë revista Falköpings Tidning dhe Snäckan. Faruk İremet është anëtar i Shoqatës së Shkrimtarëve të Suedisë dhe Shoqatës së mësuesve të Suedisë.

Punimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Çöl Yağmuru ( reshje shkretëtire) poezi, Suk Yayınları (İremet Publishing), 1989, turk.
 • Anthology e shkrimtarëve suedeze (kushtuar shkrimtarëve suedeze), İremet Publishing, 1995
 • Dilimiz Zazaca, ( gjuha jonë zazaski) (diferenca në mes të gjuhëve: zazaski, kurde dhe turke), İremet Publishing, 1996
 • Mithra, ( zot i diellit) poezi, Yarın Yayınları, Ankara 1996, Turqi
 • Zeritenik ( zemër e brishtë) poezi, [İremet botuese], 1996, zazaski
 • Na Zeri (zemra), CD (teksti dhe regjistrimet muzikë), İremet Publishing, 2005

Shopping[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • [1] Faruk İremet (zazaski)
 • [2] ZazaPress - gjuha dhe kulura Zazaski - (Zazaski, turke dhe suedeze)
 • [3] İremet Yayınları (İremet Botime) - (në gjuhët: zazaski, turke dhe suedeze)
 • [4] Kormıskan-Bülten - Kormıskan-Bülten - gjuha dhe kulura Zazaski - (zazaski)
 • [5][lidhje e vdekur] Artikuj dhe libra nga Faruk İremet (suedisht)
 • [6] Çıme - gjuha dhe kulura Zazaski - (Zazaski dhe turke)
 • [7][lidhje e vdekur] Radio Zaza - kulura Zazaski - (Zazaski dhe turke)