Feja në Zvicër

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

FejaZvicër është kryesisht e krishterë. Sipas sondazhit kombëtar të Zyrës Federale të Statistikave Zvicerane, në vitin 2020, të krishterët përbënin 61,2% të popullsisë rezidente (të moshës pesëmbëdhjetë vjeç e lart), nga të cilët 33,8% ishin katolikë, 21,8% ishin protestantë zviceranë dhe 5,6  % ishin pasues të besimeve të tjera të krishtera (rreth gjysma ortodokse dhe gjysma protestantë të tjerë). Përqindja e të krishterëve ka rënë ndjeshëm që nga viti 1980, kur ata përbënin rreth 94% të popullsisë; gjatë së njëjtës periudhë kohore, banorët zviceranë të palidhur janë rritur nga rreth 4% në 31% të popullsisë dhe njerëzit që pretendojnë fe jo të krishtera janë rritur nga rreth 1% në 7% të popullsisë. Në vitin 2020, sipas regjistrave të kishave, 35.2% e popullsisë rezidente ishin anëtarë të regjistruar të Kishës Katolike të vendit, ndërsa 23.3% ishin anëtarë të regjistruar të Kishës Protestante të Zvicrës.

:
:
:
:
:
:
:

Feja në Zvicër (2022)

  Katolik (32.1%)
  Protestant (20.5%)
  Të tjerë krishterë (5.6%)
  Të pafe (33.5%)
  Mysliman (5.9%)
  Të tjera fe (1.3%)
  Të papërcaktuar (0.9%)
Katedrale në Zyrih

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Statistikat e feve në Zvicër 1900–2020*
Viti i regjistrimit Anketa
Feja 1900[1] 1910 1920 1930 1940 1950 1960 1970 1980 1990 2000 2010 2020
Krishterimi 99.4 98.7 98.4 98.3 98.0 97.8 98.8 97.5 93.7 89.2 80.5 71.8 61.2
Katolik 41.6 42.5 40.9 41.0 40.4 41.5 45.4 46.7 46.2 46.2 42.3 38.4 33.8
Protestant 57.8 56.2 57.5 57.3 57.6 56.3 52.7 48.8 45.3 39.6 33.9 27.8 21.8
—Të tjerë krishterë 0.7 2.0 2.2 3.4 4.3 5.6 5.6
Mysliman 0.2 0.7 1.6 3.6 4.9 5.4
Judaizmi 0.5 0.5 0.4 0.5 0.4 0.4 0.4 0.3 0.2 0.2 0.3 0.2
Të tjera fe 0.6 0.9 1.1 1.2 1.5 1.7 0.1 0.1 0.2 0.3 0.7 1.2 1.2
Të pafe 0.5 1.2 3.9 7.5 11.4 20.6 30.9
Të padeklaruarë 0.2 0.4 1.2 1.1 3.6 1.1 1.1
Popullësia 3,315,443 3,753,293 3,880,320 4,066,400 4,265,703 4,714,992 5,429,061 4,575,416 4,950,821 5,495,018 5,868,572 6,587,556 7,187,715

Islami[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Xhamia me minare në Zyrih

Shumica dërrmuese e myslimanëveZvicër i takojnë shkollës sunite. Përqendrimi më i madh i popullsisë myslimane është në zonën gjermanishtfolëse. Kantonet me më shumë se 5% të popullsisë myslimane janë:

 • 8.17%   Basel-Stadt
 • 7.72%   Glarus
 • 7.63%   Solothurn
 • 7.54%   St. Gallen
 • 7.14%   Aargau
 • 7.02%   Schaffhausen
 • 6.51%   Thurgau
 • 6.49%   Zyrih
 • 6.24%   Gjeneva
 • 5.61%   Basel
 • 5.22%   Vaud

88,3% e myslimanëveZvicër janë me prejardhje emigrante (56,4% nga ish-Jugosllavia, kryesisht boshnjakë dhe shqiptarë nga Kosova), 20,2% nga Turqia dhe 6% nga Afrika (3,4% nga Afrika e Veriut). 10,000 nga 400,000 myslimanët besohet se janë të konvertuar vendas zviceranë.

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Haug & Wanner 1999, f. 16.