Florian Vlashi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Violinisti Florian Vlashi

Florian Vlashi është violinist, kompozitor, muzikant dhe drejtues i njohur i muzikës klasike i lindur në Durrës (Shqipëri) më 8 nëntor 1963 i cili e zhvillon aktivitetin artistik dhe profesional në Spanjë. Studimet e violinës i filloi në moshën 6 vjeç. Babai i tij, shkrimtari dhe regjisori i njohur i teatrit, Gjergj Vlashi ishte i rëndësishëm në të ardhmen e të birit. Studimi me V. Papën, R. Stefi, I. Madhi e shënoi nga Akademia e Arteve të Bukura në vendin e parë në mënyrë unanime. Në vitin 1989 ai fitoi çmimin e parë në konkursin e orkestrës simfonike "Solistët e Shqipërisë". Në të njëjtin vit ai ishte drejtor dhe solist me Orkestrën "Jan Kukuzeli", me të cilën ai ka kryer shumë koncerte dhe regjistrime për RTVA, dhe udhëtimin në koncertin e parë në Itali

Jeta Artistike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që nga viti 1992 ai është anëtar i Orkestrës Simfonike të Galicia, i rafinuar me G. Egger (Bachakademi Stuttgart) dhe L. Muller (concertmaster i Orkestrës së Vjenës Kamera). Veprimtaria e tij shtrihet në pedagogji, publikime në aktivitetet estetike dhe interpretuese si pedagog (Superior Konservatorin, Universiteti i La Coruña, Universiteti i Santiago, Universiteti i Rioja - Logroño etj).

Ai është ftuar për të kryer në hapjen e sezonit të koncerteve të Qendrës për Art Modern Reina SOFJE, Fundación Juan mars, Kombëtar Muzikë Auditorium në Madrid, CAIM -Salamanca, Cai Zaragosa, në Akademinë e Spanjës në Romë, Instituto Cervantes në Napoli, Real Musicale Maffeiana enVerona, Prishtinë, Zvicër, Sao Paulo, Montevideo etj dhe në shumë festivale të muzikës në La Coruña (Festival Mozart), Santiago, Vigo, Bilbao, dhe duke punuar si solist me shumësi Madrid.Compositores Ansambli si Buharaja E., C. López García, J. Vara, X. De Paz , P. Pereiro, D. Malumbres, J. Durán, F. Buide del Real, A. Koci, W. Rosinskij kanë kushtuar veprat e tij.

Krijimtaria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1999 realizoi CD e tij "Andrés Gaos - Integrale për Violinë dhe piano" dhe në korrik të të njëjtit vit, Televizioni Shqiptar realizoi dokumentarin "Florian Vlashi - Violina shqiptare në Spanjë" Ai është krijues dhe drejtor artistik i Festivalit të Verës dhe Netet e muzikes klasike - Durrës" (2003). Në vitin 2002, Shoqata Galician e emëroi "Anëtari Mbrojtës". Në Konservatorin Betanzos ai aktualisht drejton parzmoren Camerata - Dhoma Orkestrës Rinore (Betanzos).

Profesioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që nga viti 1996 ai është krijues dhe drejtor i Grupit instrumental të shekullit XX i cili përbëhet nga solistë Galicia Orkestra Simfonike me më shumë se 80 vepra të autorëve spanjollë. Koncertet e tij kanë qenë të transmetuar nga Radio Klasike Kombëtare e Spanjës, nga TVE 2 dhe informacionet nga International Channel España.Más www.grupoinstrumentalsigloxx.com.