Jump to content

Fly-by-wire

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Fly-by-wire (angl. për fluturim nëpërmjet telit) është sistem i kontrollit të avionit i cili eliminon pjesët mekanike apo pneumatike në kontrollimin e lëvizjeve të avionit në ajër në favor të sinjaleve elektrike që barten me tela përçues nga kabina e pilotit deri te sipërfaqet apo pjesët e avionit. Ky sistem u përdor për herë të parë në një avioni komercial civil në Airbus A3201981. Përparësitë e sistemit janë zvogëlimi i peshës së avionit, thjeshtimi i pjesëve mekanike dhe përpunimi me kompjuter i sinjaleve të dërguara nga piloti për të shmangur gabimet apo lehtësuar punën e pilotazhit.