Folja ndihmëse

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një folje ndihmëse është një folje që i shton kuptim funksional ose gramatikor fjalisë në të cilën ndodhet, në mënyrë që të shprehë kohën, aspektin, modalitetin, diatezën, theksimin, etj. Foljet ndihmëse zakonisht shoqërojnë një paskajore ose një pjesore, të cilat përkatësisht japin përmbajtjen kryesore semantike të fjalisë.[1] Një shembull është folja kam në fjalinë kam përfunduar drekën. Këtu, ndihmësja kam ndihmon për të shprehur aspektin e kohës së kryer së bashku me pjesoren, përfunduar. Disa fjali përmbajnë një zinxhir prej dy ose më shumë foljesh ndihmëse. Foljet ndihmëse quhen gjithashtu ndihmëse (foljore).[2]

Tiparet nëpër gjuhë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Foljet ndihmëse zakonisht ndihmojnë në shprehjen e kohës gramatikore, aspektit, mënyrës dhe diatezës. Në përgjithësi, ato shfaqen së bashku me një infinitiv. Ndihmësja thuhet se "ndihmon" paskajoren. Foljet ndihmëse të një gjuhe formojnë një klasë të mbyllur, pra ka një numër të caktuar, relativisht të vogël të tyre.[3]

Përkufizimet e foljeve ndihmëse nuk janë gjithmonë të qëndrueshme në të gjitha gjuhët, apo edhe midis autorëve që diskutojnë të njëjtën gjuhë. Foljet modale mund ose nuk mund të klasifikohen si ndihmëse, në varësi të gjuhës. Në rastin e anglishtes, foljet shpesh identifikohen si ndihmëse bazuar në sjelljen e tyre gramatikore. Në disa raste, foljet që funksionojnë në mënyrë të ngjashme me foljet ndihmëse, por që nuk konsiderohen si anëtarë të plotë të asaj klase (ndoshta sepse ato përmbajnë disa informacione të pavarura leksikore), quhen gjysmëndihmëse.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ The Oxford English Dictionary, Second Edition, defines an auxiliary verb as "a verb used to form the tenses, [grammatical mood/moods], [grammatical voice/voices], etc. of other verbs." OED Second Edition, 1989. Entry for auxiliary.
 2. ^ Anderson, Gregory D. S. (2006-06-08), "The Origins of Patterns of Inflection in Auxiliary Verb Constructions", Auxiliary Verb Constructions (në anglisht), Oxford University Press, fq. 302–389, doi:10.1093/acprof:oso/9780199280315.003.0007, ISBN 978-0-19-928031-5
 3. ^ Concerning auxiliaries forming a closed class, see Kroeger (2004:251).

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Allerton, D. 2006. Foljet dhe satelitët e tyre. In Handbook of English Linguistics. Aarts 7 MacMahon (ed. ). Blackwell.
 • Adger, D. 2003. Sintaksa bërthamë. Oxford, MB: Oxford University Press.
 • Anderson, Gregory DS 2011. Ndërtimet e foljeve ndihmëse (dhe lloje të tjera të kallëzuesit kompleks): Një tipologji funksionale-ndërtuese. Compass Language and Linguistics 5 (11): 795–828.
 • Bresnan, J. 2001. Sintaksë leksiko-funksionale. Malden, MA: Blackwell Publishers.
 • Culicover, P. 2009. Sintaksa e gjuhës natyrore. Oxford, MB: Oxford University Press.
 • Crystal, D. 1997. Një fjalor i gjuhësisë dhe fonetikës, botimi i 4-të. Oxford, MB: Blackwell Publishers.
 • Engel, U. 1994. Syntax der deutschen Sprache, botimi i 3-të. Berlin: Erich Schmidt Verlag.
 • Eroms, H.-W. 2000. Sintaksa der deutschen Sprache. Berlin: de Gruyter.
 • Finch, G. 2000. Terma dhe koncepte gjuhësore. New York: St. Martin's Press.
 • Përdorimi modern i anglishtes nga Fowler. 1996. Botimi i tretë i rishikuar. Oxford, MB: Oxford University Press.
 • Jurafsky, M. dhe J. Martin. 2000. Përpunimi i të folurit dhe gjuhës. Dorling Kindersley (Indi): Pearson Education, Inc.
 • Kroeger, P. 2004. Analizimi i sintaksës: Një qasje leksiko-funksionale . Kembrixh, MB: Cambridge University Press.
 • Lewis, M. Folja angleze 'An Exploration of Structure and Meaning'. Publikime për mësimdhënien e gjuhës.