Fondamentalizmi islam

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Fondamentalizmi islam i referohet dy aspekteve të ndërlidhura, pjesërisht të mbivendosura por edhe të ndara të interpretimeve ekstremiste dhe ndjekjes së ideologjisë islamike:

  • Një pikëpamje ekstremisht konservatore e islamit,[1] e cila nuk përfshin doemos dhunën, por që mund të ketë një theks mbi Xhihadin.[2] (shiko dhe Ekstremizmi islam)
  • Përdorimi i taktikave të dhunshme sikundër vendosja e bombave dhe vrasjet për të arritur qëllimet e veta.[3]

Histori[redakto | përpunoni burim]

Ekstremizmi brenda islamit mund të datohet pas që në shek. e 7-të tek Kharijites (Havarixhet). Prej pozicioneve të tyre politike, ata zhvilluan doktrina ekstreme që i çuan ata edhe më larg nga myslymanët Sunni dhe Shiʿa. Havarixhet njiheshin veçanërisht për përqasjen radikale ndaj Takfirit, prej ku ata i deklaruan myslymanët e tjerë si jo besimtarë dhe i konsideruan ata të denjë për vdekje.[4][5][6]

Esktremizmi islamist dhe islamizmi[redakto | përpunoni burim]

Zeyno Baran argumenton se  termat ekstremizëm islamist dhe Islamizëm janë terma më të mirë, për të dalluar ideologjinë politike nga feja.[7]

Referenca dhe shënime[redakto | përpunoni burim]