Forca rezervë ushtarake

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Six armed soldiers in uniform
Trupat e Ushtrisë Territoriale të Bjellorusisë.

Forca rezervë ushtarake është një organizatë ushtarake anëtarët e së cilës kanë profesione ushtarake dhe civile. Ata zakonisht nuk mbahen nën armë dhe roli i tyre kryesor është të jenë të disponueshëm kur ushtria e tyre kërkon fuqi punëtore shtesë. Forcat rezervë përgjithësisht konsiderohen pjesë e një trupi të përhershëm të forcave të armatosura dhe i lejojnë një kombi të reduktojë shpenzimet e tij ushtarake në kohë paqeje dhe të mbajë një forcë të përgatitur për luftë.

Në vendet me një ushtri vullnetare, si Kanadaja, Spanja, Mbretëria e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara, forcat rezervë janë civilë që ruajnë aftësitë ushtarake duke u trajnuar në mënyrë periodike (zakonisht një fundjavë në muaj). Ata mund ta bëjnë këtë si individë ose si anëtarë të regjimenteve rezervë të përhershëm - për shembull, Rezerva e Ushtrisë së Mbretërisë së Bashkuar. Një milici, roje shtëpie, roje shtetërore ose ushtri shtetërore mund të jetë pjesë e një force rezervë ushtarake, si Garda Kombëtare e Shteteve të Bashkuara dhe Garda e Brendshme Norvegjeze, Suedeze dhe Daneze. Në disa vende (përfshirë Kolumbinë, Izraelin, Norvegjinë, Singaporin, Korenë e Jugut, Suedinë dhe Tajvanin), shërbimi rezervë është i detyrueshëm për disa vite pas përfundimit të shërbimit kombëtar. Në vendet me rekrutim, si Zvicra dhe Finlanda, forcat rezervë janë shtetasit që kanë kryer shërbimin ushtarak aktiv, por nuk kanë arritur kufirin e sipërm të moshës të përcaktuar me ligj. Këta shtetas i nënshtrohen mobilizimit të detyrueshëm në kohë lufte dhe trajnimit ushtarak afatshkurtër në kohë paqeje.

Në vendet që kombinojnë rekrutimin dhe ushtrinë vullnetare, si Rusia, "forca rezervë ushtarake" ka dy kuptime. Në një kuptim të gjerë, një forcë rezervë ushtarake është një grup qytetarësh që mund të mobilizohen si pjesë e forcave të armatosura (rusisht: Запас Вооружённых Сил). Në një kuptim të ngushtë, një forcë rezervë ushtarake është një grup qytetarësh që kanë nënshkruar kontrata për të kryer shërbimin ushtarak si rezervistë, të cilët janë emëruar në pozicione në njësi të veçanta ushtarake dhe që janë të përfshirë në të gjitha aktivitetet operative, mobilizuese dhe luftarake të këtyre njësive ushtarake (rezervë aktive) (rusisht: мобилизационный людской резерва). Qytetarët e tjerë që nuk nënshkruajnë një kontratë (rezerva joaktive) mund të mobilizohen dhe të vendosen në mënyrë të pavullnetshme (rusisht: мобилизационный людской ресурс).

Dislokimi i njësive ushtarake të përbëra nga rezervistë në përgjithësi kërkon pak kohë dhe nuk kërkon ritrajnim. Mobilizimi i jo rezervistëve përfshin formimin e njësive të reja ushtarake, që kërkojnë më shumë kohë. Një forcë rezervë ushtarake ndryshon nga një formacion rezervë (ndonjëherë i quajtur rezervë ushtarake), i cili është një grup personeli ushtarak (ose njësi) që nuk janë të angazhuar në një betejë nga komandanti i tyre dhe i disponueshëm për të trajtuar situata të paparashikuara, për të forcuar mbrojtjen ose për të kryer detyra të tjera.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]