Jump to content

Forcat e Armatosura Britanike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stema e Ministrisë së Mbrojtjes (Mbretëria e Bashkuar)

Forcat e Armatosura Britanike të njohura gjithashtu si Forcat e Armatosura të Madhërisë së Tij, janë forcat ushtarake përgjegjëse për mbrojtjen e Mbretërisë së Bashkuar, territoreve të saj jashtë shtetit[1] dhe vartësve të kurorës[2]. Ata gjithashtu promovojnë interesat më të gjera të Mbretërisë së Bashkuar, mbështesin përpjekjet ndërkombëtare paqeruajtëse[3] dhe ofrojnë ndihmë humanitare.

Në dhjetor 2022, kjo ushtri ka 194.000 trupa aktivë.[4]

Kreu i Forcave të Armatosura është monarku britanik, aktualisht Charles III[5], të cilit anëtarët i betohen për besnikëri.

  1. ^ "British Overseas Territories", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-04, marrë më 2022-12-14
  2. ^ "Crown Dependencies", Wikipedia (në anglisht), 2022-10-08, marrë më 2022-12-14
  3. ^ "Peacekeeping", Wikipedia (në anglisht), 2022-11-27, marrë më 2022-12-14
  4. ^ "2022 United Kingdom Military Strength". www.globalfirepower.com (në anglishte amerikane). Marrë më 2022-12-14.
  5. ^ "Charles III", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-14, marrë më 2022-12-14