Jump to content

Forcat speciale

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një ekip i forcave speciale amerikane lëviz së bashku nga një avion CV-22 Osprey i Forcave Ajrore të SHBA-së më 26 shkurt 2018.

Forcat speciale apo forcat e operacioneve speciale (FOS) janë njësi ushtarake të trajnuara për të kryer operacione speciale. NATO i ka përcaktuar operacionet speciale si "aktivitete ushtarake të kryera nga forca të caktuara, të organizuara, të përzgjedhura, të trajnuara dhe të pajisura posaçërisht duke përdorur teknika dhe mënyra jokonvencionale të punësimit".

Forcat speciale u shfaqën në fillim të shekullit të 20-të, me një rritje të konsiderueshme në terren gjatë Luftës së Dytë Botërore, kur "çdo ushtri e madhe e përfshirë në luftime" krijoi formacione kushtuar operacioneve speciale prapa linjave të armikut. Në varësi të vendit, forcat speciale mund të kryejnë funksione duke përfshirë operacione ajrore, kundër-kryengritjes, kundër-terrorizmit, mbrojtja e brendshme nga të huajt, operacione të fshehta, veprimit të drejtpërdrejtë, shpëtimit të pengjeve, objektiva me vlerë të lartë, operacioneve të inteligjencës, operacioneve të lëvizshmërisë dhe luftë jokonvencionale.

Në vendet rusisht-folëse, forcat speciale të çdo vendi quhen zakonisht spetsnaz, një akronim për "qëllime të veçanta". Në Shtetet e Bashkuara, termi Forcat Speciale shpesh i referohet posaçërisht Forcave Speciale të Ushtrisë Amerikane, ndërsa termi Forcat e Operacioneve Speciale (FOS) përdoret më gjerësisht për këto lloje njësish.[1][2]

  1. ^ "Special forces", Wikipedia (në anglisht), 2022-11-19, marrë më 2022-12-16
  2. ^ "Special operations", Wikipedia (në anglisht), 2022-11-27, marrë më 2022-12-16