Fortran

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fortran
The Fortran Automatic Coding System for the IBM 704 (15 tetor, 1956), Manuali i parë si referencë për programuesit në Fortran.
ParadigmaE shumëfishtë: procedural, imperativ, i strukturuar, i orientuar në objekte
E projektuar ngaJohn W. Backus
ZhvilluesiJohn W. Backus & IBM
Doli më1957
Emetimi i funditFortran 2003 / 2003
Tipi i disciplinësstrong, static
ImplementimiAbsoft, GFortran, G95, Intel, Lahey/Fujitsu, Open Watcom, Pathscale, PGI, Silverfrost, SUN, XL Fortran, të tjera
Ndikoi nëALGOL 58, PL/I

Fortran (më para FORTRAN) është një gjuhë programimi për kompjutera me synim të përgjithshëm (ang., general-purpose programming language) që është e përdorur në shumicën e rasteve në analizimin e numrave dhe në llogaritjet shkencore. I zhvilluar fillimisht nga IBM në vitet 1950 për zbatime shkencore dhe inxhinierie, Fortrani arriti të mbizotëroj në këtë fushë programimi shumë shpejtë dhe vazhdua të përdorej për më shumë se gjysmë shekulli në fusha të elaborimit intensiv si modelimi klimatik (ang. climate modeling computational fluid dynamics (CFD)), fizikës kompjuterike dhe kimia kompjuterike.