Francesca Caccini

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Francesca Caccini

Francesca Caccini (18 shtator 1587 – pas qershorit të vitit 1641) ishte një kompozitore, këngëtare, luteniste, poete dhe mësuese muzikor e epokës së hershme barok. Ajo njihej gjithashtu me pseudonimin "La Cecchina", dhënë asaj nga Fiorentinët dhe ndoshta një zvogëlues i "Francesca".[1] Ajo ishte vajza e Giulio Caccini. Opera e saj La liberazione di Ruggiero, konsiderohet si opera më e vjetër e bërë nga një kompozitore.

Francesca shkroi një ose të gjithë muzikën për të paktën gjashtëmbëdhjetë vepra të vëna në skenë. Të gjitha, përveç La liberazione di Ruggiero dhe disa fragmente nga La Tancia dhe Il passatempo të botuara në koleksionin 1618, besohet se kanë humbur. Rezultatet e saj të mbijetuara zbulojnë se Caccini ka pasur kujdes të jashtëzakonshëm për shënimin e muzikës së saj, duke përqendruar vëmendje të veçantë vendosjen ritmike të rrokjeve dhe fjalëve, veçanërisht brenda zbukurimeve, në frazimet siç tregohet nga slurs, dhe në shënimin e saktë të shpesh shumë të gjatë, melisma me melodi të lëngshme melodike. Edhe pse muzika e saj nuk është veçanërisht e dukshme për disonancat ekspresive të bëra në modë nga bashkëkohori saj Monteverdi, Caccini ishte një mjeshtër e surprizës dramatike harmonike: në muzikën e saj është harmoni, më shumë sesa kundërpeshë, që komunikojnë më fuqishëm.

Caccini ishte e martuar me Giovanni Battista Signorini, me të cilin kishte një vajzë, Margherita. Pasi Giovanni vdiq në dhjetor 1626, ajo shpejt u rregullua të martohej përsëri në tetor 1627, këtë herë me një fisnik melofili në Luka, Tommaso Raffaelli. Ajo jetoi në shtëpitë e Lucchese të Raffaellit, me sa duket mbante një djalë, (gjithashtu Tommaso, në 1628) dhe kishte një lidhje muzikore me familjen Buonvisi në Luka, deri në vdekjen e tij më 1630.[2]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Alexander and Savino (1997) p. 20
  2. ^ Rebecca Cypess: "Francesca Caccini: Italian composer and singer" at britannica.com