Jump to content

Frigjia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Në lashtësi Frigjia ishte një mbretëri në krahinën qendrore të Anadollisë (Turqi).

Gjatë epokës heroike të mitologjisë greke, disa mbretër legjendarë ishin banorët e Frigjisë: Gordias, nyjën e të cilit e preu Aleksandri i Madh, Midasi, që ktheu në ar gjithçka që preku, kurse Mygdoni që bënte luftë me amazonët. Sipas Eniadit të Homerit, frigjasit ishin aleatë të ngushtë me trojanët dhe morën pjesë në luftën trojanase kundër akaiasit. Fuqia frigjase arriti kulmin e saj në shek. XIX nën sundimin e mbretit Midas, i cili dominonte shumicën e Anadollisë perëndimore dhe qendrore, dhe rivalizonte asirianët dhe Uruartu. Megjithatë ky Midas i mëvonshëm ishte mbreti i fundit i Frigjisë së pavarur, para se kryeqytetin e tij e pushtuan kimeriasit më 695. Atëherë Frigjia u bë vasal i Lidisë, pastaj i Persisë, Aleksandrit të madh, Pergamonit, Romës dhe në fund Bizantit.