Furçë teli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Furçë e telit
Furçat e telit të rrumbullakëta

Furça e telit është një mjet i përbërë nga një furçë, qimet e së cilës janë prej teli, më së shpeshti prej teli çeliku. Çeliku i përdorur është përgjithësisht një varietet me karbon mesatar deri në të lartë dhe shumë i fortë dhe elastik. Furçat e tjera të telit përmbajnë qime të bëra prej bronzi ose çeliku inox, në varësi të aplikimit. Telat në një furçë teli mund të mbahen së bashku me epoksi, kapëse ose lidhje të tjera. Furçat me tela zakonisht kanë ose një dorezë prej druri ose plastike (për përdorim dore) ose formohen në një rrotë për t'u përdorur në mulli me kënd, bluarje stolash, motorë stërvitjeje me kapëse pistolete ose mjete të tjera elektrike.

Përdorimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Furça e telit është kryesisht një mjet gërryes, që përdoret për pastrimin e ndryshkut dhe heqjen e bojës. Përdoret gjithashtu për të pastruar sipërfaqet dhe për të krijuar një zonë më të mirë përçuese për bashkimin e lidhjeve elektrike, të tilla si ato midis shtyllave të baterisë së makinës dhe lidhësve të tyre, nëse ato grumbullojnë një ndotje dhe papastërti. Kur pastroni çelik inox, këshillohet të përdorni një furçë teli me qime prej çeliku inox, pasi një furçë e thjeshtë çeliku me karbon mund të ndotë çelikun inoks dhe të shkaktojë shfaqjen e njollave të ndryshkut. Furçat me qime prej tunxhi përdoren në sipërfaqe më të buta ose kur është e nevojshme të pastrohet një sipërfaqe më e fortë pa e dëmtuar atë. Furçat me qime prej tunxhi përdoren gjithashtu në mjedise potencialisht të ndezshme ku kërkohen mjete që nuk ndezin. Furçat e telit përdoren gjithashtu për të pastruar dhëmbët e kafshëve të mëdha, si krokodilët dhe derrat. Ato përdoren gjithashtu gjerësisht në inxhinierinë sipërfaqësore për të pastruar derdhjet para lyerjes.

Pastrim i skarës së Barbeque[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një numër kirurgësh rekomandojnë që furçat e telit të mos përdoren për të pastruar grilat e skarës.[1] Në disa raste, qimet shkëputen nga furça, të cilat më pas depozitohen në ushqimin e gatuar në skarë. Gëlltitja e këtyre qimeve mund të shkaktojë perforim gastrointestinal.

Më 20 maj 2020, shkrimtari amerikan i ushqimit dhe autoriteti i pjekjes në skarë Derrick Riches ka bërë thirrje për ndalimin e prodhimit dhe shitjes së furçave të pastrimit të skarës me qime teli.[2]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Toss BBQ brushes before bristles get stuck in your throat, surgeon urges" (në anglisht).
  2. ^ "Ban the Bristle" (në anglisht).