Jump to content

Furça

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shumëllojshmëri furçash pastrimi, duke përfshirë furçat e shisheve

Furça është një mjet i zakonshëm me qime, tela ose fije të tjera. Në përgjithësi përbëhet nga një dorezë ose bllok, në të cilin fijet ngjiten në një orientim paralel ose pingul, në varësi të mënyrës se si duhet të kapet furça gjatë përdorimit. Materiali i bllokut dhe i qimeve ose i fijeve zgjidhet për t'i bërë ballë rreziqeve të përdorimit të synuar, të tilla si kimikatet gërryese, nxehtësia ose gërryerja. Përdoret për pastrimin, larjen e flokëve, grimin, pikturimin, mbarimin e sipërfaqeve dhe për shumë qëllime të tjera. Është një nga mjetet më themelore dhe më të gjithanshme që përdoret sot, dhe një familje mesatare mund të përmbajë disa dhjetëra lloje.

Prodhimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një mënyrë e zakonshme e vendosjes së shpimeve, fijeve të furçave, në furçë është furça e fiksimit ose e vendosjes së ankorimit në të cilën filamenti futet me një kapëse nga mesi në një vrimë me një shtytës të veçantë dhe mbahet atje nga presioni ndaj të gjithë muret e vrimës dhe pjesët e kapëses të gozhduara në fund të vrimës. Kapëse mund të zëvendësohet me një lloj spirance, e cila është një copë teli profili drejtkëndor që është ankoruar në murin e vrimës, si në shumicën e furçave të dhëmbëve. Një mënyrë tjetër për të lidhur qimet në sipërfaqe mund të gjendet në një furçë të shkrirë, në të cilën në vend që të futet në një vrimë, një fibër plastike ngjitet në një sipërfaqe tjetër plastike, duke dhënë mundësinë për të përdorur diametra të ndryshëm qimesh në të njëjtën furçë. .

Konfigurimet përfshijnë tela të përdredhur (p.sh. furçat e shisheve), cilindra dhe disqe (me qime të përhapura në një faqe ose në mënyrë radiale).

Sipas funksionit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Heqja e materialit (pastrimi dhe lustrimi)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një furçë veshjesh

Veprimi i këtyre furçave është kryesisht në majën e çdo shporeje fleksibël, e cila largon grimcat e materies.

 • Furça arkeologjike
 • Furça e bletarisë
 • Furçë stol-mulli
 • Furça e shisheve: një furçë me dorezë të gjatë me rreshta qimesh radiale, e krijuar për t'u futur në shishe me grykë të vogla dhe për të hyrë në brendësinë më të madhe.
 • Fshesë (furçë me dorezë të gjatë)
 • Furçë për larjen e makinave
 • Furça e oxhakut
 • Furçë për çip
 • Furçë rrobash, furçë për heqjen e mbetjeve nga veshja
 • Furçë thërrimesh
 • Furçë karlingu (sport)
 • Furçë për pastrimin e kuajve
 • Furçë për larjen e enëve
 • Furça e dyshemesë (furça e oborrit, fshesa e oborrit, furça e dorës)
 • Furçë tymi
 • Furçë armë-fuçi
 • Furçë tualeti (furçë tualeti ose furçë e zhargonit)
 • Furçë për fërkimin e qumështit
 • Furça e thonjve
 • Pastrues i qafës
 • Furçë rrotulluese
 • Scrubber (për pastrimin e dyshemeve të forta)
 • Furçë për lustrim këpucësh (bufer)
 • Furça e epruvetës
 • Furçë dhëmbësh
 • Furça e gomës për makinë shkrimi
 • Furçë fshese me korrent
 • Furçë perimesh (furçë kërpudhash)
 • Furçë teli

Aplikimi i materialit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Furça të ndryshme kozmetike dhe grimi

Veprimi i furçave të tilla është kryesisht nga anët, jo nga maja, kontakti me të cilin lirohet materiali i mbajtur nga veprimi kapilar.

Krehja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Veprimi i këtyre furçave është më shumë i ngjashëm me krehjen sesa me furçën, domethënë ato përdoren për të drejtuar dhe zgjidhur filamente. Megjithatë, disa lloje të furçave të flokëve janë krijuar për të pastruar lëkurën e kokës pa materiale të tilla si lëkura e vdekur (zbokthi) dhe për të gjallëruar lëkurën e kokës.

Të tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Furça (elektrike), e përdorur në motorët elektrikë
 • Furça acid, e përshkruar si e përbërë nga fije xhami, në 1906
 • Furçë acid, e përshkruar si e përbërë nga qime kali të mbajtur në një tub bakri të shtrënguar, në 1922
 • Furçë magnetike
 • Furçë për marrjen e mostrave mjekësore

Pastrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Furçë tualeti

Furçat e përdorura për pastrim vijnë në përmasa të ndryshme, duke filluar nga ajo e furçës së dhëmbëve, tek versioni standard i shtëpisë, i shoqëruar nga një tigan, deri te furçat e kuvertës 36". Ka furça për pastrimin e çarjeve dhe të çarave të vogla dhe furça për pastrimin e dyshemeve të mëdha të depove. Furçat kryejnë një sërë detyrash pastrimi. Për shembull, furçat e pluhurosin lehtë figurinën më të vogël, ato ndihmojnë në pastrimin e njollave nga rrobat dhe këpucët, heqin papastërtitë nga gomat dhe heqin papastërtitë dhe mbeturinat që gjenden në dysheme me ndihmën e një tepsi pluhuri. Furçat specifike përdoren për aktivitete të ndryshme nga pastrimi i perimeve, si furçë tualeti, larëse xhami, pastrimi i pllakave dhe si gërryes i butë për lëmim.