Furnizimi me ujë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një vajzë mbledh ujë të pastër nga një ujësjellës komunal në Kawempe, Ugandë.

Furnizimi me ujë është sigurimi i ujit nga ndërmarrjet publike, organizatat tregtare, përpjekjet e komunitetit ose nga individët, zakonisht nëpërmjet një sistemi pompash dhe tubash. Sistemet publike të furnizimit me ujë janë thelbësore për funksionimin e duhur të shoqërive. Këto sisteme janë ato që furnizojnë me ujë të pijshëm popullatat anembanë globit.[1] Aspektet e cilësisë së shërbimit përfshijnë vazhdimësinë e furnizimit, cilësinë e ujit dhe presionin e ujit. Përgjegjësia institucionale për furnizimin me ujë është rregulluar ndryshe në vende dhe rajone të ndryshme (urbane kundrejt asaj rurale). Zakonisht përfshin çështje që lidhen me politikat dhe rregulloret, ofrimin e shërbimeve dhe standardizimin.

Kostoja e furnizimit me ujë përbëhet, në një masë shumë të madhe, nga kostot fikse (kostot kapitale dhe kostot e personelit) dhe vetëm në një masë të vogël nga kostot e ndryshueshme që varen nga sasia e ujit të konsumuar (kryesisht energjia dhe kimikatet). Pothuajse të gjithë ofruesit e shërbimeve në botë vendosin tarifa për të rikuperuar një pjesë të kostove të tyre.

Furnizimi me ujë është një temë më vete nga ujitja, praktika dhe sistemet e furnizimit me ujë në një shkallë më të gjerë, për një larmi qëllimesh më të gjera, në radhë të parë bujqësia.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Public Supply Water Use". www.usgs.gov (në anglisht). Marrë më 2021-10-03.