Jump to content

Fushëbeteja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Helikopterët UH-1D transportojnë anëtarë të Batalionit të 2-të, Regjimentit të 14-të të Këmbësorisë nga zona e Plantacionit të Gomës Filhol.

Një fushë beteje është vendndodhja e një beteje aktuale ose historike që përfshin luftë tokësore. Zakonisht kuptohet se kufizohet në pikën e kontaktit midis forcave kundërshtare, megjithëse betejat mund të përfshijnë trupa që mbulojnë zona të gjera gjeografike. Megjithëse termi nënkupton që betejat zakonisht zhvillohen në një fushë - një shtrirje e hapur e terrenit të sheshtë - ai zbatohet për çdo lloj terreni në të cilin zhvillohet një betejë. Termi mund të ketë gjithashtu rëndësi juridike dhe fushat e betejës kanë vlerë të konsiderueshme historike dhe kulturore - fusha e betejës është përshkruar si "një vend ku idealet dhe besnikëria vihen në provë". Akte dhe traktate të ndryshme kufizojnë sjellje të caktuara luftarake në një fushë beteje të identifikuar. Regjime të tjera ligjore promovojnë ruajtjen e disa fushave të betejës si vende me rëndësi historike.

Teoria dhe doktrina moderne ushtarake, me përparimet teknologjike në luftë, ka evoluar të kuptuarit e një fushëbeteje nga një e përcaktuar nga terreni në një perceptim më të shumëanshëm të të gjithë faktorëve që ndikojnë në zhvillimin e një beteje dhe është konceptuar si hapësira e betejës.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]