Gárdony

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Gárdony është një qytet në Fejér qarkut, Hungari.

Ky qytet është më afër që të Velence liqenit dhe është një destinacion popullor verës.Qyteti është i ndarë në tri pjesë: Gárdony, Agárd dhe Dinnyés dhe shtrihen në bregun jug të liqenit.Gadony Emri besohet të ketë origjinën në fillim të 1200. Ka të paktën një e di me shkrim që daton në 1260 që të referuara Gardun. Mbreti i Zsigmond (1387-1437) në këtë kohë të jetojnë njerëzit ende.

Më 31 mars 1989 Gárdony ndryshuar statusin e saj nga fshati në qytet.

Në verës mijëra turistë vizitojnë liqenin. Në fakt, disa vendpushime të reja janë hapur kohët e fundit në bregun e liqenit. Liqeni është i njohur si një destinacion i madh për të sjellë familjes. Turistët, i cili si sportet e ujit, si shëtitje me varkë, not, lundrim dhe peshkimi gëzojnë të liqenit. Në breg, atje janë struktura për volejboll top-, basketboll, tenis, dhe futbolli. Përveç kësaj, nuk ka argëtim të jetojnë të planifikuara gjatë gjithë muajve të verës.

Géza Gárdonyi ka lindur në Gárdony. Ai u lind në Agárdpuszta dhe një statujë të tij ndodhet qendra park të Agárd. Agárd ka një kishë reformuar, Shën Ann kapelë, e cila është një kishë katolike e Dinnyés dhe është ndërtuar në një stil barok. Budapest, kryeqyteti i Hungarisë është vetëm pesëdhjetë e pesë kilometra nga Gárdony.