Galauri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Galaurus)

Galauri ose Galabri ishte një mbret ilir i shtetit të taulantëve që mbretëroi në mesin e shekullit të VII para Krishtit. Me aq sa dihet deri më tani Galabri (Galauri) është mbreti i parë historik i ilirëve. [1] [2] [3] [4] [5]

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas pushtimit të parë ilir të Maqedonisë në vitin 691 p.e.s. për shkak të ndërprerjes së marrëdhënieve miqësore, ilirët shkaktuan dëme të konsiderueshme nga shkatërrimet e tyre. Galauri pushtoi Maqedoninë diku midis viteve 678 - 640 pes gjatë mbretërimit të Argaeus I. Megjithatë pushtimi ishte i pasuksesshëm sepse Argeu dëmtoi një numër të madh dhe detyroi ilirët e mbetur të largoheshin, megjithëse pushtimet e mëtejshme vazhduan deri në kohën e Filipit II .

Historiani Polieni mes tjerash tregon edhe për këtë betejë:

"Në mbretërimin e Argeut, Taulantët ilirë nën Galaurin pushtuan Maqedoninë. Argeu, forca e të cilit ishte shumë e vogël, i drejtoi virgjëreshat maqedonase (parthenoi), ndërsa armiku përparonte, të shfaqeshin nga mali Erebea (Ἐρέβοια). Ata e bënë këtë; dhe në një trup të shumtë u derdhën, të mbuluar me kurora, dhe duke tundur thyrsin e tyre në vend të shtizave. Galauri, i frikësuar nga numri i tyre, të cilët në vend të grave ai supozonte të ishin burra, dukej si një tërheqje; pas së cilës Taulantët, duke hedhur armët e tyre dhe çdo gjë tjetër që mund të pengonte arratisjen e tyre, e braktisën vendin në një fluturim të shpejtë. Argeu, pasi kishte arritur kështu një fitore pa rrezikun e një beteje, i ngriti një tempull Dionisit Pseudanorit; dhe urdhëroi priftëreshat e Perëndisë, të cilët më parë ishin quajtur Klοdones [6] nga maqedonasit, që gjithnjë e më pas do të dallohen nga titulli i Mimallones. " [7]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Cabanes, Perre (2002). "Taulantii". përmbledhur nga Hubert, Cancik; Schneider, Helmuth; Salazar, Christine F.; Orton, David E. (red.). Brill's New Pauly: Sym–Tub. Brill's New Pauly (në anglisht). Vëll. 14. Brill. ISBN 9004142193.
 • Jaupaj, Lavdosh (2019). Etudes des interactions culturelles en aire Illyro-épirote du VII au III siècle av. J.-C (Tezë) (në anglisht dhe frëngjisht). Université de Lyon; Instituti i Arkeologjisë (Albanie).
 • Polyaenus (1994). Stratagems of War: Books I-V (në anglisht). Ares. fq. 315.
 • Strabo (1892). The Geography of Strabo: Volume I (në anglisht). H.G. Bohn. fq. 485.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Polyaenus (1994). Stratagems of War: Books I-V (në anglisht). Ares. fq. 315.
 2. ^ Strabo (1892). The Geography of Strabo: Volume I (në anglisht). H.G. Bohn. fq. 485.
 3. ^ Encyclopaedia Londinensis: or, Universal dictionary of arts ..., Volume 14 By John Wilkes (of Milland House, Sussex.)
 4. ^ Jaupaj 2019.
 5. ^ Cabanes 2002.
 6. ^ Probably "spinners" from klotho. See Hatzopoulos (1994), p. 75-81. Some scholars connected it to klozo "cackle" from the sounds of the frenzied Maenads.
 7. ^ Μιμαλλόνες "imitators of men" Etymologicum Magnum (587.53)]] see Hesychius "mimelazein. mimeisthai" "mimelon. homoion"