Galvanometri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Lëvizja e galvanometrit D'Arsonval/Weston - me spirale lëvizëse të treguar me ngjyrë portokalli.

Galvanometri është një lloj i ampermetrit: një instrument që tregon praninë e rrymës elektrike. Ai është një aktuator analog elektromekanik që prodhon një devijim prodhues të disa tipeve të treguesit në përgjigjje të rrymës elektrike nëpërmjet spirales së vet në fushë magnetike.

Galvanometrat ishin instrumentet e para që u përdoren për të treguar praninë e rrymës elektrike dhe matjen e saj. Galvanometrat sensitiv u përdoren për të detektuar sinjale nga kabllot e gjata të nëndetësve, dhe për të zbuluar aktivitetin elektrik të zemrës dhe trurit.

Disa galvanometra përodrin një tregues të fortë në një shkallë për të treguar matjet; disa tipa të tjerë shumë sensitivë përdorin një pasqyrë miniature dhe një rreze drite për të treguar përforcimin mekanik të sinjaleve me nivel të ulët.

Funksionimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përdorimi më i zakonshëm është si një instrument matës analog, shpesh i quajtur ampermetër. Është përdorur për të matur rrymën direkte (rrjedhjen e ngarkesës elektrike) nëpër një qark elektrik. Forma D’Arsonval/Weston e cila përdoret sot është e konstruktuar me një spirale të vogël boshtore të kabllos në një fushë të një magneti permanent. Spiralja është e kapur me një tregues të hollë që përshkon një shkallë të kalibruar.

Tipet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekzistojnë disa tipe të galvanometrave; ndër to janë:

  1. Galvanometri tangjencial
  2. Galvanometri jostabil
  3. Galvanometri pasqyrë
  4. Galvanometri balistik

Sot, tipi kryesor i galvanometrit që përdoret akoma është mekanizmi i spirales lëvizëse D’Arsonval/Weston, që është përdorur në metra analoge tradicionale.