Jump to content

Gandegili

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Domenika Eristavi

Dominika Eristavi, e njohur ndryshe si Gandegili (1864–1929), ishte një autor dhe përkthyes i njohur gjeorgjian.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dominika Eristavi, e njohur si Gandegili, lindi më 28 tetor te vitit 1864 në Van. Poema e saj debutuese, "Eshtrat e Baratashvilit që do të rivarrosen", u botua në 1893 në revistën Iveria. Pas kësaj, ajo vazhdoi të publikonte poezi dhe prozë në një gamë të gjerë medieve periodike. Në vitin 1904, për shkak të njohurisë së saj në gjuhën gjeorgjiane, u emërua redaktore e revistës Nobati. Ajo gjithashtu ishte një nga themelueset e Shoqatës së Grave Gjeorgjiane në vitin 1914. Aftësitë e saj si autore u vërtetuan kur tregimi i saj i shkurtër "Marine" u botua në vitin 1897. Përveç krijimtarisë së saj, Eristavi u bë njohur edhe për përkthimet e saj të veprave letrare nga autorë si Heinrich Heine, Ivan Turgenev dhe Maxim Gorky.

Me pseudonimin Gandegili, ajo shpërnda një koleksion me poezi dhe tregime të shkurtra në vitin 1910, ndërsa në vitin 1918 publikoi një tjetër përmbledhje me poezi.

Ajo ishte një zë i fortë për të drejtat e grave. Në një mbledhje të shoqërive kulturore në vitin 1916, kritikoi mungesën e përfaqësimit të grave. Ajo tha: "Gratë gjeorgjiane kanë gjithmonë treguar aftësi të barabarta, nëse jo më të larta, sesa burrat në shumë fusha. Por takimi i shoqërive kulturore nuk mund të quhet kulturor, kur gratë nuk marrin pjesë në të. Është koha që një grua gjeorgjiane të trajtohet me dinjitet, siç është vlerësuar nga paraardhësit tanë më shumë se nga bashkëkohësit tanë."

Dominika Eristavi vdiq në Tbilisi më 24 janar te vitit 1929.

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]