Gara me kuaj

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Garë me kuaj

Garat me kuaj ose Hipizmi është prej shekujsh një lloj sporti shumë i preferuar për adhuruesit e tij, i cili për shumë kohë ka qenë dhe shumë prestigjioz, për shkak se këtë mund ta ushtronin vetëm të pasurit, të cilët ishin në gjendje të stërvisnin kuaj të shpejtë, të destinuar vetëm për këtë lloj gare.

Sot këtë lloj sporti mund ta bëj kushdo mirëpo i ka rënë vlera që kishte më parë.

Origjina e garës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Njohuritë për garën e parë me kuaj humbin në parahistorinë.Këto gara me kuaj me qerre dhe pa qerre u mbajtën në Lojërat Olimpike të Greqisë gjatë periudhës 700–40 para erës sonë. Garat me kuaj, si të qerreve ashtu edhe të kalorësve të hipur, ishin një argëtim publik i mirë-organizuar në Perandorinë Romake.