Garnizoni i Makaos

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Garnizoni i Makaos i Ushtrisë Çlirimtare Popullore është një garnizon i Ushtrisë Çlirimtare Popullore (PLA), përgjegjës për detyrat e mbrojtjes në Rajonin e Veçantë Administrativ të Makaos (SAR) që kur sovraniteti i Makaos iu transferua Kinës në vitin 1999.

PLA- ja vendos midis 500 dhe 600 trupa në Makao, kryesisht si një prani simbolike për të nënvizuar sovranitetin kinez. Pjesa e mbetur e garnizonit të Makaos prej 1,200 trupash banon pak përtej kufirit kinez në Zhuhai.

Megjithëse ligji themelor i Makaos thotë se qeveria e SAR-it të Makaos mund "kur të jetë e nevojshme" t'i kërkojë qeverisë qendrore që të lejojë garnizonin të ndihmojë në ruajtjen e rendit publik ose ndihmës ndaj fatkeqësive, shefi ekzekutiv Edmund Ho ka thënë se, në përputhje me Ligjin Bazë garnizoni nuk do të luajë asnjë rol në sigurinë e brendshme. Garnizoni ka mbajtur një pamje të fshehtë, ku ushtarët zakonisht veshin rroba civile kur janë jashtë bazës dhe nuk angazhohen në aktivitete biznesi.