Jump to content

Gary (Indiana)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gary është një qytet në Lake County, Indiana, Shtetet e Bashkuara, 25 milje larg në qendër të qytetit të Chicikagos, Illinois. Gary është ngjitur me Parkun Kombëtar Indiana Dunes dhe kufizohet me liqenin jugor të Michigan. Gary u emërua pas avokatit Elbert Henry Gary, i cili ishte kryetari themelues i Korporatës së çelikut të Shteteve të Bashkuara.

Qyteti është i njohur për mullinjtë e tij të mëdhenj të çelikut dhe si vendlindja e grupit muzikor Jackson 5.

Dikur qyteti i dytë më i madh në Indiana, popullsia e Gary ishte 80,294 në regjistrimin e vitit 2010, [9] duke e bërë atë qytetin e nëntë më të madh në shtetin e Indianës. Ishte një qytet i prosperuar nga vitet 1920 deri në mesin e viteve 1960 për shkak të industrisë së tij të lulëzuar të çelikut, por konkurrenca e huaj dhe ristrukturimi i industrisë së çelikut rezultoi në një rënie dhe një humbje të rëndë të vendeve të punës.

Që nga fundi i viteve 1960, Gary ka pësuar humbje drastike të popullsisë, duke rënë me 55 përqind nga kulmi i 178.320 në 1960. [10] Qyteti përballet me vështirësitë e shumë qyteteve të Rripave të Rripit, përfshirë papunësinë, infrastrukturën e kalbjes dhe nivelet e ulëta të arsimimit dhe arritjes arsimore. Vlerësohet se gati një e treta e të gjitha shtëpive në qytet janë të pabanuara ose të braktisura.