Jump to content

Gatimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një person që gatuan në një restorant në Marok.

Gatimi ose artet e kuzhinës janë arti, shkenca dhe zanati i përdorimit të nxehtësisë për të përgatitur ushqimin për konsum. Teknikat dhe përbërësit e gatimit ndryshojnë shumë, nga pjekja e ushqimit në skarë në zjarr të hapur deri te përdorimi i sobave elektrike, te pjekja në lloje të ndryshme furrash, duke reflektuar kushtet lokale.

Llojet e gatimit varen gjithashtu nga niveli i aftësive dhe trajnimi i kuzhinierëve. Gatimi bëhet si nga njerëzit në banesat e tyre ashtu edhe nga kuzhinierë dhe kuzhinierë profesionistë në restorante dhe objekte të tjera ushqimore.

Përgatitja e ushqimit me nxehtësi ose zjarr është një aktivitet unik për njerëzit. Ekzistojnë dëshmi arkeologjike të zjarreve të gatimit të paktën 300,000 vjet më parë, por disa vlerësojnë se njerëzit filluan të gatuanin deri në 2 milionë vjet më parë.

Zgjerimi i bujqësisë, tregtisë, tregtisë dhe transportit ndërmjet qytetërimeve në rajone të ndryshme i ofroi kuzhinierëve shumë përbërës të rinj. Shpikjet dhe teknologjitë e reja, si shpikja e qeramikës për mbajtjen dhe zierjen e ujit, zgjeruan teknikat e gatimit. Disa kuzhinierë modernë aplikojnë teknika të avancuara shkencore në përgatitjen e ushqimit për të përmirësuar më tej shijen e pjatës së shërbyer.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]