Gazi lotsjellës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gazi lotsjellës në përdorim në Francë 2007.

Gazi lotsjellës, i njohur gjithashtu si një agjent lachrymator ose lachrymator, ndonjëherë i njohur në gjuhën e folur si "topuzë" pas aerosolit të hershëm tregtar, është një armë kimike që stimulon nervat e gjëndrës lacrimal në sy për të prodhuar lotët. Përveç kësaj, mund të shkaktojë dhimbje të forta të syve dhe të frymëmarrjes, acarim të lëkurës, gjakderdhje dhe verbëri. Lakrimatorët e zakonshëm që përdoren aktualisht dhe më parë si gaz lotsjellës përfshijnë spërkatës piper (gaz OC), spërkatës PAVA (nonivamid), gaz CS, gaz CR, gaz CN (klorur fenacil), bromoaceton, ksilibrom dhe Mace (një përzierje e markës).

Ndërsa agjentët lakrimator zakonisht përdoren për kontrollin e trazirave nga forcat e rendit dhe personeli ushtarak, përdorimi i tij në luftë është i ndaluar nga traktate të ndryshme ndërkombëtare. Gjatë Luftës së Parë Botërore, u përdorën gjithnjë e më shumë agjentë lakrimatorë toksikë dhe vdekjeprurës.

Efektet afatshkurtra dhe afatgjata të gazit lotsjellës nuk janë studiuar mirë. Literatura e botuar e rishikuar nga kolegët përbëhet nga dëshmi të cilësisë më të ulët që nuk vërtetojnë shkakësinë. Nevojiten kërkime më rigoroze. Ekspozimi ndaj agjentëve të gazit lotsjellës mund të prodhojë efekte të shumta shëndetësore afatshkurtra dhe afatgjata, duke përfshirë zhvillimin e sëmundjeve të frymëmarrjes, dëmtimet e rënda të syrit dhe sëmundjet (të tilla si neuropatia optike traumatike, keratiti, glaukoma dhe kataraktet), dermatiti, dëmtimi i sistemit kardiovaskular dhe sistemet gastrointestinale dhe vdekja, veçanërisht në rastet me ekspozim ndaj përqendrimeve të larta të gazit lotsjellës ose aplikim të gazrave lotsjellës në hapësira të mbyllura.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Protesta

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]