Jump to content

Gerusia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gerousia (γερουσία) ishte një këshill spartan i pleqëve që përbëhej nga burra mbi gjashtëdhjetë vjet. Këshilli u krijua nga ligjvënësi Likurgus në shekullin e shtatë para erës sonë. Sipas biografit të Likargusit, Plutarku, krijimi i Gerousisë ishte risi e parë kushtetuese e krijuar nga Likurgusi. Gerousia kishte gjithsej 30 anëtar, prej të cilëve 28 prej tyre ishin mbi moshën gjashtëdhjetë vjet dhe dy anëtar ishin mbretërit spartan, pavarësisht moshave të tyre. Përveç mbretërve, anëtarët e Gerousisë ishin të zgjedhur nga votat me zë dhe disa grupe të njerëzve gjykonin se cili prej tyre kishte vota më së shumti.

Gerousia kishte dy role kryesore. Ajo debatoi mocionet që duhej t'i parashtronin kuvendit qytetar, me fuqinë për të parandaluar kalimin e çdo mocioni dhe funksiononte si Gjykatë e Lartë, me të drejtën për të provuar ndonjë Spartan, deri në dhe duke përfshirë mbretërit. Rhetra e Madhe sugjeron se ai kishte fuqinë për të përmbysur vendimet e marra nga Asambleja Spartane.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Cartledge, Paul (2003), The Spartans: An Epic History, London: Pan Books, ISBN 978-1-4472-3720-4 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Holland, Tom (2009), Persian Fire, London: Abacus, ISBN 978-0-349-11717-1 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Schulz, Fabian (2011), Die homerischen Räte und die spartanische Gerusie, Düsseldorf: Wellem Verlag {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)