Geto

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Nga koncepti shoqëror: Një geto është një pjesë e një qyteti në të cilin anëtarë të një grupi minoritar jetojnë, veçanërisht për shkak të presionit shoqëror, juridik, apo ekonomike. Termi është përdorur fillimisht në Venecia për të përshkruar pjesën e qytetit në të cilën hebrenjtë ishin të kufizuar dhe të ndarë.[1]

Nga Fjalori Shqip: GETO f. sh. Lagje ose zonë e veçuar në një qytet, ku janë të detyruar të jetojnë njerëzit që i takojnë një race a një feje të caktuar, të cilët përbuzen e përndiqen nga klasat sunduese e nga shteti (në vendet kapitaliste). Getot e çifutëve. Getot e zezakëve. I mbyllin në geto.[2]

Referencat[redakto | përpunoni burim]