Giuseppe Serembe

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Giuseppe Fortunino Francesco Verdi lindi në Le Roncole pranë Parmës më 10 tetor 1813 dhe vdiq në Milano më 27 janar 1901).Verdi ishte një kompozitor italian, kryesisht i operës. Ai ishte anëtari me më ndikim i shekullit 19-të i Shkollës Italiane të Operës. Veprat e tija janë luajtur shpesh në teatrot botërore duke tejkaluar kufinjtë e gjinisë, disa nga temat e tija janë rrënjosur prej kohësh në kulturen popullore - si p.sh. "La donna e mobile" nga Rigoletto dhe Libiamo ne' lieti calici nga La traviata. Shpesh herë i tallur nga kritikët, në kohën që jetoi dhe sot, pasi ushqeu shijet e popullsisë së thjeshtë, më tepër thjeshte në thurje ngjyrëplotë dhe melodramatikë të paturpshme, kryeveprat e Verdit zoterojnë repertorin standart një shekull e gjysem pas kompozimit të tyre.

 • Oberto, Conte di San Bonifacio - Teatro alla Scala, Milan, 1839
 • Un Giorno di Regno - Teatro alla Scala, 1840
 • Nabucco - Teatro alla Scala, 1842
 • I Lombardi - Teatro alla Scala, 1843
 • Ernani - Teatro La Fenice, Venice 1844
 • I due Foscari - Teatro Argentina, Rome, 1844
 • Giovanna d'Arco - Teatro alla Scala, 1845
 • Alzira - Teatro San Carlo, Naples, 1845
 • Attila - Teatro La Fenice, Venice, 1846
 • Macbeth - Teatro della Pergola, Florence, 1847
 • I masnadieri - Her Majesty's Theatre, London, 1847
 • Jérusalem - Académie Royale de Musique, Paris, 1847 (version i rishikuar i I Lombardi)
 • Il corsaro - Teatro Grande, Trieste, 1848
 • La battaglia di Legnano - Teatro Argentina, Rome, 1849
 • Luisa Miller - Teatro San Carlo, Naples, 1849
 • Stiffelio - Teatro Grande, Trieste, 1850
 • Rigoletto - Teatro La Fenice, Venice,1851
 • Il trovatore - Teatro Apollo, Rome, 1853
 • La traviata - Teatro la Fenice, 1853
 • Les vêpres siciliennes - Académie Royale de Musique, Paris, 1855
 • Le trouvère - Académie Royale de Musique, Paris, 1857 (version i rishikuar Il trovatore me nje balet te shtuar)
 • Simon Boccanegra - Teatro La Fenice, Venice, 1857
 • Aroldo - Teatro Nuovo, Rimini, 1857 (version i rishikuar Stiffelio)
 • Un ballo in maschera - Teatro Apollo, Rome, 1859
 • La forza del destino - Imperial Theater, Saint Petersburg, 1862
 • Macbeth - Theâtre Lyrique, Paris, 1865 (version i rishikuar)
 • Don Carlos - Académie Royale de Musique Paris, 1867
 • La forza del destino - Teatro alla Scala, Milan, 1869 (version i rishikuar)
 • Aida - Khedivial Opera House Cairo, 1871
 • Don Carlo - Teatro San Carlo, Naples, 1872 - (rishikim i pare i Don Carlos)
 • Simon Boccanegra - Teatro alla Scala, 1881 (version i rishikuar 1857)
 • Don Carlo - Teatro alla Scala, Milan, 1884 (rishikim i dyte, version i Aktit 4)
 • Don Carlo - Teatro Municipale, Modena, 1886 (rishikim i trete, version i Aktit 5)
 • Otello - Teatro alla Scala, 1887
 • Falstaff - Teatro alla Scala, 1893