Gjarpri helmues

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pamja anësore e kafkës së një kobre mbret që tregon dhëmbët.

Gjarpërinjtë helmues janë specie të nënrendit Serpentes që janë në gjendje të prodhojnë helm, të cilin e përdorin për të vrarë gjahun, për mbrojtje dhe për të ndihmuar në tretjen e gjahut të tyre. Helmi zakonisht shpërndahet me injeksion duke përdorur këpurdha të zbrazëta ose me brazda, megjithëse disa gjarpërinjve helmues u mungojnë fantazmat e zhvilluar mirë. Gjarpërinjtë helmues të zakonshëm përfshijnë familjet Elapidae, Viperidae, Atractaspididae dhe disa nga Colubridae. Toksiciteti i helmit tregohet kryesisht nga LD50 e minjve, ndërsa faktorë të shumtë konsiderohen të gjykojnë rrezikun e mundshëm për njerëzit. Faktorë të tjerë të rëndësishëm për vlerësimin e rrezikut përfshijnë mundësinë që një gjarpër të kafshojë, sasinë e helmit të shpërndarë me kafshimin, efikasitetin e mekanizmit të shpërndarjes dhe vendndodhjen e një pickimi në trupin e viktimës. Helmi i gjarprit mund të ketë edhe veti neurotoksike dhe hemotoksike. Në botë ka rreth 600 lloje gjarpërinjsh helmues.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]