Helmi (i kafshëve)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Thymbi i grerëzës me një pikë helmi.

Helmi ose zootoksina është një lloj toksine e prodhuar nga një kafshë që shpërndahet në mënyrë aktive përmes një plage me anë të një pickimi ose veprimi të ngjashëm. Toksina shpërndahet përmes një aparati helmi të evoluar posaçërisht, të tilla si këpurdha ose thumbues, në një proces të quajtur helmim. Ky helm shpesh dallohet nga helmi, i cili është një toksinë që shpërndahet në mënyrë pasive duke u gëlltitur, thithur ose thithur përmes lëkurës, dhe toksungeni, i cili transferohet në mënyrë aktive në sipërfaqen e jashtme të një kafshe tjetër nëpërmjet një mekanizmi shpërndarjeje fizike.

Helmi ka evoluar në mjediset tokësore dhe detare dhe në një shumëllojshmëri të gjerë të kafshëve: si grabitqarët dhe gjahun, ashtu edhe në vertebrorët dhe jovertebrorët. Helmitë vrasin nëpërmjet veprimit të të paktën katër klasave kryesore të toksinave, përkatësisht nekrotoksinave dhe citotoksinave, të cilat vrasin qelizat; neurotoksina, të cilat ndikojnë në sistemin nervor; miotoksina, të cilat dëmtojnë muskujt; dhe hemotoksina, të cilat pengojnë koagulimin e gjakut. Kafshët helmuese shkaktojnë dhjetëra mijëra vdekje njerëzore në vit.

Helmimet janë shpesh përzierje komplekse toksinash të llojeve të ndryshme. Toksinat nga helmi përdoren për të trajtuar një gamë të gjerë kushtesh mjekësore, duke përfshirë trombozën, artritin dhe disa lloje kanceri. Studimet në helmet po hetojnë përdorimin e mundshëm të toksinave të helmit për shumë kushte të tjera.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]