Helmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Piktogrami ndërkombëtar për substancat helmuese. Kafka dhe kockat kryq kanë qenë prej kohësh një simbol standard për helmin.

Helmi është një substancë kimike që ka një efekt të dëmshëm për jetën. Termi përdoret në një gamë të gjerë fushash dhe industrish shkencore, ku shpesh përcaktohet në mënyrë specifike. Mund të zbatohet edhe në mënyrë bisedore ose figurative, me një kuptim të gjerë.

Nëse diçka konsiderohet helm mund të ndryshojë në varësi të sasisë, rrethanave dhe asaj që gjallesat janë të pranishme. Helmimi mund të jetë aksidental ose i qëllimshëm, dhe nëse shkaku mund të identifikohet, mund të ketë mënyra për të neutralizuar efektet ose për të minimizuar simptomat.

Në biologji, helmi është një substancë kimike që shkakton vdekje, lëndim ose dëmtim të organizmave ose pjesëve të tyre. Në mjekësi, helmet janë një lloj toksine që shpërndahet në mënyrë pasive, jo aktive. Në industri termi mund të jetë negativ, diçka që duhet hequr për ta bërë një gjë të sigurt, ose pozitiv, një agjent për të kufizuar dëmtuesit e padëshiruar. Në aspektin ekologjik, helmet e futura në mjedis më vonë mund të shkaktojnë efekte të padëshiruara diku tjetër, ose në pjesë të tjera të zinxhirit ushqimor.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]