Grerëza

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një grerëz sociale, Vespula germanica.

Grerëz është çdo insekt i nënrendit me bel të ngushtë Apocrita të rendit Hymenoptera që nuk është as bletë, as milingonë; kjo përjashton mizat me bel të gjerë (Symphyta), të cilat duken disi si grerëza, por janë në një nënrend të veçantë. Grerëzat nuk përbëjnë një klade, një grup të plotë natyror me një paraardhës të vetëm, pasi bletët dhe milingonat janë fole të thellë brenda grerëzave, pasi kanë evoluar nga paraardhësit e grerëzave. Grerëzat që janë anëtarë të klade Aculeata mund të thumbojnë gjahun e tyre

Grerëzat më të njohura, si xhaketat e verdha dhe anëzat, janë në familjen Vespidae dhe janë eusociale, që jetojnë së bashku në një fole me një mbretëreshë që jep vezë dhe punëtorë që nuk riprodhojnë. Eusocialiteti favorizohet nga sistemi i pazakontë haplodiploid i përcaktimit të seksit në Hymenoptera, pasi i bën motrat jashtëzakonisht të lidhura ngushtë me njëra-tjetrën. Megjithatë, shumica e llojeve të grerëzave janë të vetmuara, me çdo femër të rritur që jeton dhe shumohet në mënyrë të pavarur. Femrat zakonisht kanë një ovipozitor për vendosjen e vezëve brenda ose afër një burimi ushqimor për larvat, megjithëse në Aculeata ovipozituesi shpesh modifikohet në vend të kësaj në një thumb që përdoret për mbrojtje ose kapjen e gjahut. Grerëzat luajnë shumë role ekologjike. Disa janë grabitqarë ose pjalmues, qoftë për të ushqyer veten apo për të siguruar foletë e tyre. Shumë, veçanërisht grerëzat e qyqes, janë kleptoparazitë, që vendosin vezë në foletë e grerëzave të tjera. Shumë nga grerëzat e vetmuara janë parazitoide, që do të thotë se ato vendosin vezë mbi ose në insekte të tjera (çdo stad të jetës nga veza tek të rriturit) dhe shpesh sigurojnë foletë e tyre me bujtës të tillë. Ndryshe nga parazitët e vërtetë, larvat e grerëzave përfundimisht vrasin nikoqirët e tyre. Grerëzat e vetme parazitojnë pothuajse çdo insekt dëmtues, duke i bërë grerëzat të vlefshme në hortikulturë për kontrollin biologjik të dëmtuesve të llojeve të tilla si miza e bardhë në domate dhe kultura të tjera.

Grerëzat u shfaqën për herë të parë në të dhënat fosile në Jurassic, dhe u ndryshuan në shumë superfamilje të mbijetuara nga Kretaku. Ata janë një grup i suksesshëm dhe i larmishëm insektesh me dhjetëra mijëra lloje të përshkruara; Grerëzat janë përhapur në të gjitha pjesët e botës, përveç rajoneve polare. Grerëza më e madhe sociale është grerëza gjigante aziatike, me gjatësi deri në 5 centimetra; ndër grerëzat më të mëdha të vetmuara është një grup speciesh të njohura si skifterët tarantula, së bashku me scoliidin gjigant të Indonezisë (Megascolia procer). Grerëzat më të vogla janë grerëzat parazitoide të vetme në familjen Mymaridae, duke përfshirë insektin më të vogël të njohur në botë, me një gjatësi trupore prej vetëm 0,139 mm dhe insektin fluturues më të vogël të njohur, vetëm 0,15 mm të gjatë.

Grerëzat janë shfaqur në letërsi nga kohët klasike, si kori me të njëjtin emër të pleqve në komedinë e Aristofanit të vitit 422 para Krishtit, Grerëzat, dhe në fantashkencë nga romani i H. G. Wells i vitit 1904, The Food of the Gods and How It Came to Earth, me grerëza gjigante me thumbues 7 cm të gjatë. Emri 'Grerëz' është përdorur për shumë luftanije dhe pajisje të tjera ushtarake.[1][2][3]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Broad, Gavin (25 qershor 2014). "What's the point of wasps?". Natural History Museum. Marrë më 18 qershor 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Wasp". National Geographic. 9 nëntor 2010. Arkivuar nga origjinali më 5 tetor 2010. Marrë më 17 gusht 2023. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Johnson, Brian R.; Borowiec, Marek L.; Chiu, Joanna C.; Lee, Ernest K.; Atallah, Joel; Ward, Philip S. (2013). "Phylogenomics Resolves Evolutionary Relationships among Ants, Bees, and Wasps" (PDF). Current Biology. 23 (20): 2058–2062. doi:10.1016/j.cub.2013.08.050. PMID 24094856. S2CID 230835. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)