Anëza

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Anëza

Anëzat janë një lloj insekti në gjininë vespa, i ngjashëm me bletën por me ngjyrë mbizotëruese të verdhë. Disa specie të anzave mund të arrijnë deri në 5.5 cm në gjatësi. Ato dallohen nga grykët e tjera vegjetariane nga margjina relativisht e madhe e sipërme e kokës dhe nga segmenti i rrumbullakosur i barkut vetëm prapa belit. Në të gjithë botën, njihen 22 specie të vespave. [1] [2] Shumica e specieve gjenden vetëm në tropikët e Azisë, megjithëse anëza evropiane ( V. crabro ), është shpërndarë gjerësisht në të gjithë Evropën, Rusinë, Amerikën e Veriut dhe Azinë Verilindore. Grerëzat, të lindura në Amerikën e Veriut, në gjininë Dolichovespula, zakonisht përmenden si anëza (psh, anëza me tufa ), e që ka ngjyrë të verdhë.

Ashtu si insektet tjera sociale, anëzat ndërtojnë foletë komunale duke përtypur dru për të bërë një tul letre. Çdo fole ka një mbretëreshë, e cila hedh vezë e ku marrin pjesë edhe anëzat punëtore. Shumica e specieve bëjnë fole të ekspozuara në pemë dhe shkurre, por disa (siç është Vespa orientalis ) i ndërtojnë foletë e tyre në tokë ose në zgavra të tjera. Në tropikë, këto fole mund të kalojnë gjatë gjithë vitit, por në zona me temperaturë, foleja vdes gjatë dimrit, me mbretëreshat e vetmuara që hipen në sipër gjethesh ose materiale të tjera izoluese deri në pranverë. Anëzat mashkullorë janë shumë të të shkathta.

Anëzat shpesh konsiderohen dëmtues, pasi ato ruajnë në mënyrë agresive vendet e tyre të foleve dhe kur kërcënohen, pickimet e tyre mund të jenë shumë më të rrezikshme se ato të bletëve. [3]

Një fole anzash

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Archer, M.E. (2012). Penney, D. (red.). Vespine wasps of the world: behaviour, ecology and taxonomy of the Vespinae. Monograph Series (në anglisht). Vëll. 4. Siri Scientific. ISBN 9780956779571. OCLC 827754341.
  2. ^ A.H. Smith-Pardo, J.M. Carpenter, L. Kimsey (2020) The diversity of hornets in the genus Vespa (Hymenoptera: Vespidae; Vespinae), their importance and interceptions in the United States. Insect Systematics and Diversity 4(3) https://doi.org/10.1093/isd/ixaa006
  3. ^ Vetter, Richard S.; Visscher, P. Kirk; Camazine, Scott (1999). "Mass Envenomations by Honey Bees and Wasps". Western Journal of Medicine (në anglisht). 170 (4): 223–227. PMC 1305553. PMID 10344177.