Grerëza zhurmuese

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Grerëza
Grerëza

Grerëza zhurmuese është një prej mbi 250 llojeve në gjininë bombus, pjesë e familjes apidae, një nga nënfamiljet e bletëve. Kjo gjini është grupi i vetëm ekzistues në filumin bombini, megjithëse disa gjini të afërta por që tashmë janë zhdukur (p.sh. calyptapis ) njihen vetëm nga fosilet. Ato gjenden kryesisht në lartësi më të larta ose gjerësi gjeografike në hemisferën veriore, megjithëse gjenden gjithashtu në Amerikën e Jugut ku janë identifikuar disa specie tropikale në ultësira. Grerëzat evropiane janë përhapur edhe në Zelandën e Re dhe Tasmania. Grerëzat femra mund të pickojnë vazhdimisht, por përgjithësisht injorojnë njerëzit dhe kafshët e tjera.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumica e grerëzave janë insekte sociale që formojnë koloni me një mbretëreshë të vetme. Kolonitë janë më të vogla se ato të bletëve të mjaltit, duke përfshirë diku deri në 50 individë në një fole. Grerëzat e gjelbërta janë parazit të përhapur dhe nuk bëjnë fole; mbretëreshat e tyre pushtojnë në mënyrë agresive fole të llojeve të tjera, vrasin mbretëreshat vendore dhe pastaj vendosin vezët e tyre, për të cilat kujdesen punëtorët rezidentë. Grerëzat e kuzhinës më herët ishin klasifikuar si një gjini më vete, por tani zakonisht trajtohen si anëtarë të familjes bombus .

Grerëzat kanë trupa të rrumbullakët të mbuluar me flokë të butë ( grupe të gjatë të degëzuara) të quajtura brumbull, duke i bërë ato të dukshme. Ato kanë ngjyrosje aposematike (paralajmëruese), shpesh të cilat përbëhen nga grupe me ngjyra të kundërta, dhe specie të ndryshme të gungave të një rajoni shpesh ngjajnë me njëra-tjetrën në mimikën e müllerianëve mbrojtës.

Ashtu si të afërmit e tyre, bletët e mjaltit, edhe grerëzat ushqehen me nektar, duke përdorur gjuhët e tyre me flokë të gjatë për të mbledhur lëngun. [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Brown, Lesley; Stevenson, Angus (2007). Shorter Oxford English dictionary on historical principles (në anglisht). Oxford [Oxfordshire]: Oxford University Press. fq. 309. ISBN 978-0-19-923325-0.
  2. ^ Wiktionary entry for "bombus"
  3. ^ Wedgwood, Hensleigh (1855). "On False Etymologies". Transactions of the Philological Society (në anglisht) (6): 67.
  4. ^ "bumble-bee, n". Oxford English Dictionary (në anglisht). Oxford University Press. Marrë më 29 maj 2011.
  5. ^ "humble-bee, n". Oxford English Dictionary (në anglisht). Oxford University Press. Marrë më 29 maj 2011.
  6. ^ Shakespeare, William (1 korrik 2000). A Midsummer Night's Dream by William Shakespeare – Project Gutenberg (në anglisht). Gutenberg.org. Marrë më 25 maj 2012.
  7. ^ "WikiLing - ahd". koeblergerhard.de (në anglisht). Marrë më 2019-04-02.