Jump to content

Hemisfera veriore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gjysëmsfera
Gjysëmsfera veriore me ngjyrë të verdhë

Gjysëmsfera veriore (ose Hemisfera veriore) quhet pjesa sferike e Tokës e cila gjindet në pjesën veriore të ekuadorit (fljala gjysëmsferë do të thot “gjysëm sferë”).

Vera Astronomike këtu zgjat nga qershori deri në gusht, ndërsa dimri nga dhjetori deri në shkurt. Gjysëmsfera veriore ka shumë ma shumë sipërfaqe tokësore se ajo jugore dhe për këtë arsye quhet edhe gjysëmsfera tokësore.

Kontinentet e gjysëmsferës veriore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vendet Afrikane të cilat shtrihen në gjysëmsferën veriore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në tërësi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në pjesën më të madhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më një pjesë të vogël[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vende te Amerikës jugore të cila shtrihen në hemisferen veriore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në tërësi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pjesën më të madhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Me një pjesë të vogël[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]