Tasmania

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Vendndodhja e Tasmanisë (me të kuqe) në juglindje të Australisë

Tasmania është një shtet australian që ndodhet 199 km nga bregu juglindor i ishullit kryesor të Australisë, nga i cili është i ndarë nga ngushtica e Bass. Shteti i Tasmanisë përfshin ishullin e Tasmanisë dhe një mijë ishuj të tjerë të vegjël. Ishulli shtrihet 364 km nga veriu në jug dhe 306 km nga perëndimi në lindje. Sipërfaqja e tij është 68 401 km2. Shteti kishte 511,718 banorë në vitin 2011, gjysma e të cilëve banonte në zonën e Madhe Hobart, dmth. Qytetet e Hobart, Glenorchy dhe Clarence (qyteti më i madh në Tasmania është kryeqyteti). Qendrat e tjera më të populluara janë Launceston, Devonport dhe Burnie. Ishulli i Macquarie është gjithashtu nën administrimin e shtetit.

Tasmania u quajt "Shteti natyror" dhe "Ishulli i frymëzimit" në lidhje me mjedisin natyror të pasur dhe të paprishur. Më shumë se një e treta e territorit të Tasmanisë klasifikohet gjithashtu si rezerva natyrore, parqe kombëtare dhe vende të trashëgimisë botërore të UNESCO-s