Monarkia kushtetuese

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Sistemet e qeverisjes
Format Republikane të qeverisjes::
  Republikat presidenciale me një presidencë ekzekutive të ndarë nga legjislativi
  Sistemi gjysmë-presidencial me një presidencë ekzekutive dhe një kryetar të veçantë të qeverisë që drejton pjesën tjetër të ekzekutivit, i cili emërohet nga presidenti dhe i përgjigjet legjislativit
  Republikat Parlamentare me një president ceremonial dhe joekzekutiv, ku një kryetar i veçantë i qeverisë drejton ekzekutivin dhe varet nga besimi i legjislativit
  Republikat në të cilat një kryetar ose drejtori i kombinuar i shtetit dhe i qeverisë zgjidhet ose emërohet nga legjislatura dhe mund ose nuk mund t'i nënshtrohet besimit parlamentar

Format Monarkike të qeverisjes:
  Monarkitë Kushtetuese me një monark ceremonial dhe joekzekutiv, ku një kryetar i veçantë i qeverisë drejton ekzekutivin
  Monarkia Gjysmë Kushtetuese me një monark ceremonial, por ku anëtarët e familjes mbretërore ende mbajnë pushtet të rëndësishëm ekzekutiv ose legjislativ
  Monarkia Absolute ku monarku drejton ekzekutivin

  Vendet ku dispozitat kushtetuese për qeverinë janë pezulluar
  Vendet që nuk përshtaten me asnjë nga sistemet e mësipërme (p.sh. qeveria e përkohshme ose situata të paqarta politike)

|konsiderohet si hap i parë për kalimin nga një qeverisje për në  monarki absolute në qeverisje demokratike në kuptimin e plotë të fjalës.

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në monarki kushtetuese, sovrani mbretëron, por ka kompetenca të kufizuara, dhe të përcaktuara nga një kushtetutë, e cila, megjithatë, janë më të gjera se sa ato të parashikuara në një monarki parlamentare.

Funksioni legjislativ ushtrohet kolektivisht prej mbretit dhe parlamentit; sovrani është edhe bartës i pushtetit ekzekutiv, e cila megjithatë i besohet një qeverie, e cila varet nga vullneti i monarkut (një shembull i Perandorisë gjermane, apo atë Japoneze - dhe, ndonëse në një masë më të vogël, i Mbretërisë së Italisë).

Sovran ka të drejtë edhe kompetencat përfaqësuese dhe emërimin e posteve të tjera, të tilla si ato të gjyqësorit. Monarku kontribuon në praktikën legjislative, përmes fuqisë së emërimin e anëtarëve të një prej dy Dhomave të Parlamentit – zakonisht dhomën e sipërme, e cili ka, megjithatë kompetencat të përgjithshme më të kufizuar se sa të zgjedhur nga populli; po ashtu, sipas kushtetutës, monarku mund të mbajë fuqinë e vetos, të pjesshëm ose absolute, në kohën e shpalljes së ligjeve; sot, për shembull, pa nënshkrimin e Dukës së Luksemburgut asnjë ligj nuk mund të hyjë në fuqi në Luksemburg: ai ka të drejtën e vetos absolute, edhe pse dukati është ngritur më shumë si një monarki parlamentare kushtetuese.

Funksionet e gjyqësorit administrohen nga një organ që përfshin organin e policisë, gjyqtarëve, të cilëve pavarësia i është garantuar nga sovrani; ata administrojnë drejtësinë në emër të tij. Në këtë formulë, si ju mund të shihni, kreu i qeverisë është administrues dhe i besuar sovranit; prandaj, votëbesimit nga Parlamenti nuk mund të përcaktojë tërësisht rënien e qeverisë.

Natyra e evolucionit të monarkisë kushtetuese është sot monarkia parlamentare, në të cilën figura e mbretit vepron si garant i kushtetutës dhe i bashkimit kombëtar - si për shembull në Spanjë dhe në Britani të Madhe.

Në Shqipëri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Monarkia e parë kushtetuese në Shqipëri ishte Principata e Shqipërisë e viti 1914, e cila rregullohej me një statut. 

Monarkia e dytë kushtetuese lindi më 1 shtator 1928 me mbret Zogun I, e cila zgjati deri me pushtimin e Shqipërisë nga Italia fashiste më 7 prill 1939. 

Shtetet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Francesco Cognasso, Storia di Torino, Giunti, Firenze, 2002.
  • Boccia Antonio, Cassino Carmine, Francesco I delle Due Sicilie e lo statuto costituzionale del 1812, Gruppo Editoriale L'Espresso spa, Roma 2012.

Lidhur me artikullin[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Monarkia parlamentare 
  • Monarki absolute
  • Shtetet për nga forma e qeverisjes