Jump to content

Shteti njëpartiak

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Sistemet e qeverisjes
Format Republikane të qeverisjes::
  Republikat presidenciale me një presidencë ekzekutive të ndarë nga legjislativi
  Sistemi gjysmë-presidencial me një presidencë ekzekutive dhe një kryetar të veçantë të qeverisë që drejton pjesën tjetër të ekzekutivit, i cili emërohet nga presidenti dhe i përgjigjet legjislativit
  Republikat Parlamentare me një president ceremonial dhe joekzekutiv, ku një kryetar i veçantë i qeverisë drejton ekzekutivin dhe varet nga besimi i legjislativit
  Republikat në të cilat një kryetar ose drejtori i kombinuar i shtetit dhe i qeverisë zgjidhet ose emërohet nga legjislatura dhe mund ose nuk mund t'i nënshtrohet besimit parlamentar

Format Monarkike të qeverisjes:
  Monarkitë Kushtetuese me një monark ceremonial dhe joekzekutiv, ku një kryetar i veçantë i qeverisë drejton ekzekutivin
  Monarkia Gjysmë Kushtetuese me një monark ceremonial, por ku anëtarët e familjes mbretërore ende mbajnë pushtet të rëndësishëm ekzekutiv ose legjislativ
  Monarkia Absolute ku monarku drejton ekzekutivin

  Vendet ku dispozitat kushtetuese për qeverinë janë pezulluar
  Vendet që nuk përshtaten me asnjë nga sistemet e mësipërme (p.sh. qeveria e përkohshme ose situata të paqarta politike)

Një shtet njëpartiak ose një sistem njëpartiak është një shtet sovran në të cilin vetëm një parti politike ka të drejtë të formojë qeverinë dhe të udhëheq vendin, zakonisht bazuar në kushtetutën e shtetit. [1] Të gjitha partitë e tjera ose janë të jashtëligjshme, ose kanë vetëm pjesëmarrje të kufizuar dhe të kontrolluar në zgjedhje . Ndonjëherë termi shtet njëpartiak de facto përdoret për të përshkruar një sistem dominues partiak, i cili ndryshe nga shteti njëpartiak, lejon zgjedhje demokratike shumëpartiake, por praktikat ekzistuese ose balanca e pushtetit politik pengojnë efektivisht opozitën apo partitë e tjera që tn vinë në pushtet.

Edhe pse paraprihet nga viti 1714 deri në vitin 1783, njohur ndryshe si "epoka e oligarkisë Uig " në Britaninë e Madhe, sundimi i Komitetit të Bashkimit dhe Progresit (CUP) mbi Perandorinë Osmane pas grushtit të shtetit të vitit 1913 konsiderohet shpesh si shteti i parë njëpartiak në histori. [2]

Shtetet aktuale njëpartiake[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që nga 2023 vendet e mëposhtme janë formuar ligjërisht si shtete njëpartiake:

Shtetet njëpartiake e justifikojnë veten me metoda të ndryshme. Kryesisht, mbështetësit e këtij sistemi konsiderojnë se ekzistenca e partive të shumta bie ndesh me unitetin kombëtar. Të tjerë argumentojnë se një parti është pararojë e popullit dhe për këtë arsye e drejta e partisë për të sunduar nuk mund të vihet në pikëpyetje legjitime. Qeveria sovjetike argumentoi se ekzistenca e partive të shumta politike do të përjetësonte luftën e klasave, kështu që vetëm një parti e vetme mund të drejtonte një proletariat pa klasa; prandaj e ktheu Partinë Komuniste të Bashkimit Sovjetik në të vetmen parti politike të autorizuar.

Brenda vendeve të tyre, partitë dominuese që sundojnë mbi shtetet njëpartiake shpesh quhen thjesht Partia . Për shembull, në lidhje me Bashkimin Sovjetik, Partia nënkuptonte Partinë Komuniste të Bashkimit Sovjetik ; në lidhje me Republikën e Zambisë para 1991, ajo i referohej Partisë së Pavarësisë Kombëtare të Bashkuar .

Shumica e shteteve njëpartiake janë qeverisur nga një nga këto:

  1. Një parti që mbështet ideologjinë e marksizëm-leninizmit dhe vangardizmit (ndonjëherë të përshkruar si " shtete komuniste ", siç është Bashkimi Sovjetik)
  2. Një parti që mbështet një ideologji nacionaliste ose fashiste (siç është Mbretëria e Italisë nën Partinë Nacional Fashiste ose Gjermania nën Partinë Naziste )
  3. Një parti që erdhi në pushtet në vazhdën e pavarësisë nga sundimi kolonial . Sistemet njëpartiake shpesh lindin nga dekolonizimi, sepse një parti e vetme fiton një rol mbizotërues në luftërat për çlirim ose për pavarësi.

Shtetet njëpartiake zakonisht konsiderohen si autoritare, [3] në masën që ato herë pas here janë totalitare . Nga ana tjetër, jo të gjitha shtetet autoritare apo totalitare veprojnë sipas sundimit njëpartiak. Disa, veçanërisht në mesin e monarkive absolute dhe diktaturave ushtarake, nuk kanë nevojë për një parti në pushtet, dhe për këtë arsye i bëjnë të gjitha partitë politike të paligjshme.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Clark, William Roberts; Golder, Matt; Golder, Sona Nadenichek (23 mars 2012). Principles of Comparative Politics (në anglisht). SAGE. ISBN 9781608716791.
  2. ^ Bozarslan, Hamit (2019). "Afterword: Talaat's Empire: A Backward Country, but a State Well Ahead of Its Time". End of the Ottomans - The Genocide of 1915 and the Politics of Turkish Nationalism (në anglisht). I. B. Tauris. fq. 330. ISBN 978-1-7867-3604-8.
  3. ^ "One-Party States | Encyclopedia.com". www.encyclopedia.com. Marrë më 2023-02-21. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Stampa:Authoritarian types of rule