Fashizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Simboli i Fashizmit

Fashizmi është një ideologji politike kolektiviste dhe autoritare që thekson rëndësinë e interesit kombëtar ndaj të drejtave individuale.[1] Megjithatë, edhe pse është një ideologji kolektiviste, fashizmi tenton që ta ruajë pronën private dhe disa benefite që vijnë me të, sikundër është fitimi - por vetëm kur këto nuk bienë në konflikt me atë që autoritetet politike konsiderojnë si interesi kombëtar.[2]

Etimologjia[redakto | redakto tekstin burimor]

Përkufizimi[redakto | redakto tekstin burimor]

Historia[redakto | redakto tekstin burimor]

Qëndrimet[redakto | redakto tekstin burimor]

Nacionalizmi[redakto | redakto tekstin burimor]

Ekonomia[redakto | redakto tekstin burimor]

Totalitarizmi[redakto | redakto tekstin burimor]

Shiko dhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Referenca dhe shënime[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ Higgs, Robert. "Crisis and Leviathan", Shkurt 1995, faqe 241.
  2. ^ Twight, Charlotte. "America's Emerging Fascist Economy", 1975.

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]