Principata e Shqipërisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Principata e Shqipërisë
Principata e Shqipnis`

 

1914–1917
1920–1925

 

 

 

Flamuri Stema
Motoja
Atdheu mbi te gjitha
Himni
Himni i Flamurit
Principata e Shqipërisë në vitin 1914.
Kryeqyteti Durrës
Gjuhë shqipja
Feja Islam, Bektashizëm
Katolik, Krishter Ortodoks
Qeveria Principatë
Princ
 -  1914-1925 Princ Vidi[a]
Kreu i Shtetit
 -  1914–1916 Essad Pasha Toptani
 -  1916–1920 Pozicioni i zbrazët
 -  1920 Sulejman Delvina
 -  1920–1925 Këshilli i Lartë
Kryeministër
 -  1914 Turhan Përmeti (i pari)
 -  1925 Ahmet Zogu (i fundit)
Legjislatura Kuvendi i Shqipërisë
Periudha historike Lufta e Parë Botërore / Periudhë mes dy luftrave
 -  Themeluar 21 shkurt 1914
 -  Princi pranoi fronin 31 janar 1925
Sipërfaqja
 -  1923 28.748 km² (11.100 sq mi)
Popullsia
 -  1923 est. 803.959 
     Density 28 /km²  (72,4 /sq mi)
Valuta asnjë deri një vitin 1925 (Leku shqiptar)[1]
a. ^ Mbretërimi i tij zyrtarisht i erdhi fundi më 31 janar 1925 kur Shqipëria u shpall republikë. Ai kurrë nuk hoqi dorë.
Kujdes: Vlera për parametrin "emri_dhanore"|- style="font-size: 85%;" Kujdes: Vlera e specifikuar për "kontinenti"


Principata e Shqipërisë (e njohur edhe si Principata e Shqipnis` ose Shteti Shqiptar) referohet për Republikën Shqiptare gjatë monarkisë jetëshkurtër në Shqipëri e cila u kryesua nga Princ Vidi dhe në gjendjen deri pas Luftës së Parë Botërore; monarkia u shfuqizua në vitin 1925 dhe u shpall një republikë.

Lufta e Parë Botërore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Lufta e Parë Botërore i ndërpreu të gjitha aktivitetet e qeverisë në Shqipëri, dhe vendi u nda në një numër të qeverive rajonale. Kaos politik ngulfati Shqipërinë pas shpërthimit të Luftës së Parë Botërore. I rrethuar nga kryengritësit në Durrës, Prince William braktisi vendin në shtator 1914, vetëm gjashtë muaj pas mbërritjes, dhe më pas u bashkua me ushtrinë gjermane dhe shërbeu në Frontin Lindor. Populli shqiptar u nda sipas linjave fetare dhe fisnore pas largimit të princit. Myslimanët kërkuan një princ mysliman dhe e kthyen shikimin drejt Turqisë si mbrojtës të privilegjeve që kishin gëzuar, prandaj shumë djem dhe krerë të klaneve, nuk njohën asnjë autoritet të lartë.

Gjendja politike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Shqipëria është një vend pa një monedhë, duke iu përmbajtur një standard ari për fiksimin e vlerave tregtare. Para luftës piasteri turk ishte në qarkullim të plotë, por pas pushtimit ushtarak të vendit nga fuqitë e ndryshme kontinentale u adoptua franga e arit si njësi monetare. Në kohën e tashme qarkullojnë letrat italiane në Shkodër, Durrës, Vlorë, dhe Gjirokastër, dhe dhrahmia greke në Korçë, vlerat e të cilave ndryshojnë sipas lokalitetit dhe normave mbizotëruese të shkëmbimit në krahasim me ar-in." — Trade Information Bulletin, Numbers 79 to 118, 1923