Antanta

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Harts e aleancave në Evropë më 1914 me Aleancën e Trefishtë (kafe) dhe Antantën e Trefishtë (me të gjelbër)

Antanta e Trefishtë përshkruan marrëveshjen informale mes Perandorisë Ruse, Republikës së Tretë Franceze dhe Britanisë së Madhe. Ajo u ndërtua mbi aleancën franko-ruse të vitit 1894, Antanta Kordiale të vitit 1904 midis Parisit dhe Londrës dhe antantës anglo-ruse të vitit 1907. Ajo formoi një kundërpeshë të fuqishme ndaj Aleancës së TrefishtëGjermanisë, Austro-Hungarisë dhe Italisë. Antanta e Trefishtë, ndryshe nga Aleanca e Trefishtë ose vetë Aleanca Franko-Ruse, nuk ishte një aleancë e mbrojtjes së ndërsjellë.

Traktati franko-japonez i vitit 1907 ishte një pjesë kryesore e ndërtimit të një koalicioni ndërsa Franca mori drejtimin në krijimin e aleancave me Japoninë, Rusinë dhe (jozyrtarisht) me Britaninë. Japonia donte të mblidhte një hua në Paris, kështu që Franca e bëri kredinë të kushtëzuar nga një marrëveshje ruso-japoneze dhe një garanci japoneze për zotërimet strategjike të Francës në Indokinë. Britania inkurajoi afrimin ruso-japonez. Kështu u ndërtua koalicioni i Antantës së Trefishtë që zhvilloi Luftën e Parë Botërore.[1]

Në fillim të Luftës së Parë Botërore më 1914, të tre anëtarët e Antantës së Trefishtë hynë në të si Fuqitë Aleate kundër Fuqive Qendrore: Gjermania dhe Austro-Hungaria. Më 4 shtator 1914, Antanta e Trefishtë lëshoi ​​një deklaratë duke marrë përsipër të mos përfundonte një paqe të veçantë dhe vetëm të kërkonte kushte paqeje të rëna dakord midis tre palëve.[2] Historianët vazhdojnë të debatojnë për rëndësinë e sistemit të aleancës si një nga shkaqet e Luftës së Parë Botërore.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Ewen W. Edwards, "The Far Eastern Agreements of 1907." Journal of Modern History 26.4 (1954): 340-355. online
  2. ^ Official Supplement (1915). Chapter 7: Declaration of the Triple Entente (Reportazh) (në anglisht). American Society of International law. fq. 303. JSTOR 2212043.