Jump to content

Shamia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shami të grave për shitje në Damaskë, Siri.
Në kulturat e krishtera murgeshat mbulojnë trupin dhe flokët e tyre. Këtu është një shembull i një shami të shekullit të 16-të, i veshur nga një mbretëreshë e ve, Anna e Polonisë, me vello dhe një mbulesë rreth qafës.

Shamia është një shall që mbulon pjesën më të madhe ose të gjithë majën e një personi, zakonisht gratë, flokët dhe kokën, duke e lënë fytyrën të pambuluar. Shamia formohet nga një pëlhurë trekëndore ose një pëlhurë katrore e palosur në një trekëndësh, me të cilën mbulohet koka.

Shamitë e kokës mund të vishen për qëllime të ndryshme, të tilla si mbrojtja e kokës ose e flokëve nga shiu, era, papastërtia, i ftohti, ngrohtësia, për higjienë, për modë, njohje ose dallim shoqëror; me rëndësi fetare, për të fshehur tullacën, nga modestia ose forma të tjera të konventës shoqërore.[1][2] Shamitë e kokës tani mbahen kryesisht për arsye praktike, kulturore ose fetare.

Deri në fund të shekullit të 20-të, shamitë zakonisht mbaheshin nga gratë në shumë pjesë të Azisë Jugperëndimore, Evropës, Afrikës së Veriut dhe Amerikës, si dhe në disa pjesë të tjera të botës. Në dekadat e fundit, shamitë e kokës, si kapelet, kanë rënë në favor të kulturës perëndimore. Megjithatë, ato janë ende të zakonshme në shumë zona rurale të Evropës Lindore, si dhe në shumë zona të Lindjes së Mesme.

Një formë shamie, e njohur si hixhabi, zakonisht shihet në vendet myslymane dhe ka lindur nga tradita kuranore. Ajo është e veshur kryesisht nga gratë myslimane për qëllime fetare, dhe stili i saj ndryshon sipas kulturës. Në kulturën ortodokse, gratë i mbajnë shamitë kur shkojnë në kishë. Ndryshe nga kultura islame në kulturat ortodokse, gratë sot shpesh e mbajnë shaminë shumë lirshëm në mënyrë që një pjesë e flokëve të shihet. Ndërsa në kulturat islame dhe ortodokse të krishtera shamia është një element që mbahet nga gratë e rregullta fetare ose është pjesë e rregullt e ritualeve fetare në përgjithësi, në kulturat e krishtera katolike dhe protestante sot vetëm murgeshat i mbulojnë flokët me mantel.[3]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ rosaliegilbert.com - Veils, Wimples and Gorgets
  2. ^ christianity.stackexchange.com - What happened to the practice of women covering their heads?
  3. ^ Yegorov, Oleg (2019-12-11). "Why do women cover their heads in Orthodox churches?". www.rbth.com (në anglishte amerikane). Marrë më 2020-12-06.