Jump to content

Hixhabi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një grua evropiane e veshur me shami.

Hixhabi (Arabisht: حجاب, romanizuar: ḥijāb) është një mbulesë e veshur nga disa gra myslimane në prani të ndonjë mashkulli jashtë familjes së tyre të ngushtë ose ndonjëherë nga burrat, e cila mbulon kokën dhe gjoksin.

Për disa besimtarë të Kuranit, hadithit dhe teksteve të tjera klasike arabishte, termi himār (arabisht: خِمار) përdorej për të treguar shaminë dhe hihxabin për të treguar një ndarje, një perde ose përdorej përgjithësisht për rregullat islame të modestia dhe veshja për femra.

Për disa, hixhabi është i veshur nga gratë myslimane për të ruajtur modestinë dhe privatësinë nga meshkujt që nuk kanë lidhje. Sipas Enciklopedisë së Islamit dhe Botës Muslimane, modestia ka të bëjë me "vështrimin, ecjen, veshjet dhe organet gjenitale" të burrave dhe grave.[1] Kurani i udhëzon gratë dhe burrat myslimanë që të vishen në mënyrë modeste.[2] Disa sisteme juridike islame e përkufizojnë këtë lloj veshjeje modeste si mbulim i çdo gjëje përveç fytyrës dhe duarve deri në kyçet e dorës.[3][4] Këto udhëzime gjenden në tekstet e hadithit dhe fikhut të zhvilluara pas shpalljes së Kur'anit, por, sipas disave, rrjedhin nga vargjet (ajetet) që i referohen hixhabit në Kur'an.[1]

Mbajtja e hixhabit në publik nuk kërkohet me ligj në Arabinë Saudite.[5] Kërkohet me ligj në Iran, Afganistan dhe provincën indonezianeAqehut.[6] Vende të tjera, si në Evropë ashtu edhe në botën myslimane, kanë miratuar ligje që ndalojnë disa ose të gjitha llojet e hixhabit në publik ose në disa lloje lokalesh. Gratë në pjesë të ndryshme të botës kanë përjetuar gjithashtu presion jozyrtar për të veshur apo jo një hixhab.

  1. ^ a b Encyclopedia of Islam and the Muslim World (2003), p. 721, New York: Macmillan Reference USA
  2. ^ Martin et al. (2003), Encyclopedia of Islam & the Muslim World, Macmillan Reference, ISBN 978-0028656038
  3. ^ Glasse, Cyril, The New Encyclopedia of Islam, Altamira Press, 2001, p.179-180
  4. ^ Fisher, Mary Pat. Living Religions. New Jersey: Pearson Education, 2008.
  5. ^ "Women in Saudi Arabia do not need to wear head cover, says crown prince". The Irish Times (në anglisht). Marrë më 2021-02-06. This, however, does not particularly specify a black abaya or a black head cover. The decision is entirely left for women to decide what type of decent and respectful attire she chooses to wear.
  6. ^ "'Why didn't you wear a hijab?' Taliban militants shoot 21-year-old Afghan girl". News Track (në anglisht). 2021-08-05. Marrë më 2021-08-15.