Fikhu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Fikh (arab.: الفقه ), në aspektin etimologjik do të thotë kuptim, njohje[1]

All-llahu xh.sh në Kur'anin Famëlartë thotë: "Më zgjith nyjen e gojës sime. Që ta kuptojnë fjalën time".' [2]

Pejgamberi sal-lallahu alejhi ve sel-lem thotë: "Kujt i a dëshiron All-llhu xh.sh të mirën, e mëson atë në fe".[3]

Ndërsa nocioni el-fikh në aspektin terminologjik të sheri'atit Islam ka disa përkufizime, e në mesin e tyre është përkufizimi i shkollave juridike shafi'ite dhe hanefite të cilët do ti përmendim në vijim.

Përkufizimi i fkhut dhe Medhhebeve[redakto | redakto tekstin burimor]

Fikhu Hanefi Hanefi (arabisht: حنفي Hanefi) shkolla është një prej katër medhhebeve (shkollave të ligjit) në jurisprudencën (fikhun) brenda islamit sunit.Medh'hebi Hanefi është emëruar pas dijetari persian Ebu Hanifa an-Nu'man ibn Thabit (AD: أبو حنيفة النعمان بن ثابت) (699 - 767CE / 80-148 Hixhri), një Tabi'i ligjore të të cilit views ruheshin kryesisht nga dy dishepujt e tij më të rëndësishme, Ebu Jusuf dhe Muhamet al-Shaybani. Si shkollës mbizotërues në Azinë Jugore, Azia Qendrore, Kaukazi, Ballkani dhe Turqia, shkolla Hanefi ka ithtarët më të madh në botën muslimane. [Citim i duhur] Barelwi dhe lëvizjet Deobandi, dy lëvizjet më të mëdha islame në Azinë Jugore, janë të dyja Hanefi.Në mesin e katër shkollat ​​sunite të themeluara mendimit juridik në Islam, shkolla Hanefi është një nga më të vjetër dhe nga larg, më i madh në pjesët e botës. Ajo ka një reputacion për të vënë theksin më shumë në rolin e arsyes.Shkolla Hanefi ka edhe shumë ndjekës midis katër shkollat ​​sunite të mëdha. Kjo është kryesisht për shkak të saj duke u adoptuar si medhebi zyrtare të Halifatit Abasit [citim nevojshme], Perandoria Osmane dhe Perandorisë Mughal. Si e tillë, ndikimi i shkollës Hanefi është ende e përhapur në tokat e ish të këtyre perandorive. Fikhu Maliki Maliki (arabisht: مالكي) medhhebi është një prej shkollave të ligjit Fikhu ose fetare brenda islamit sunit. Ajo u themelua nga Malik bin Enesi dhe ajo i konsideron vendimet nga ulema nga Medina të jetë suneti [1]. Aderuesit e saj banojnë kryesisht në Afrikën e Veriut, Afrikën Perëndimore, Emiratet e Bashkuara Arabe, Kuvajti, në pjesët e Arabisë Saudite, Omani dhe shumë vende të Lindjes së Mesme, dhe pjesë të Indisë. [2] Shkolla Maliki i jurisprudencës formon kodet zyrtare shtetërore ligjore i Kuvajtit, Bahrein dhe Emiratet e Bashkuara Arabe.Lëvizja Botërore Murabitun gjithashtu ndjek shkollën Maliki. Në të kaluarën, ajo u pasua edhe në pjesë të Evropës nën sundimin islam, veçanërisht Spanjës islame dhe Emirati i Sicilise. Një nga qendrat më të mëdha historike të mësimdhënies Maliki, sidomos gjatë shekujve të nëntë, dhjetë dhe njëmbëdhjetë, është Xhamia e Ukbe Fikhu shafi Shafiu (arabisht: شافعي Safi ʿ I) shkollë e mendimit është një nga shkollat ​​e jurisprudencës në kuadër të degës së Islamit sunit, respektimi për mësimet e dijetarit mysliman arab e jurisprudencës, Al-Shafiu. Sot, shkolla është shkolla dominuese e jurisprudencës në mesin e muslimanëve në rajonin Hejaz të Arabisë Saudite, Jemen, Siri, territoret palestineze, Jordania, Egjipti, Xhibutit, Eritrea, Somalia, Etiopia, Indonezia, Malajzia, Brunei, Kaukazin e Veriut, Kurdistan dhe Maldive. Ajo është praktikuar edhe nga komunitetet e mëdha në Arabinë Saudite (në Tihamah dhe Asir), Kuvajti, Iraku, Bregu Suahilisht, Mauritius, Singapori, Afrika e Jugut, Tajlanda, Vietnami, Kamboxhia, Filipinet, Sri Lanka, Kazakistan (nga çeçenët) dhe indiane e Bashkuara të Kerala (shumica e Mappilas), Karnataka (Bhatkal, Mangalore dhe rrethe Coorg), Maharashtra (nga muslimanët Konkani) dhe Tamil Nadu. Fikhu Hanbeli Hanbeli (arabisht: حنبلي) Shkolla (medhhebi) është një nga shkollat ​​e ligjit Fikhu ose fetare brenda islamit sunit.Shkolla Jurisprudenca daton që Ahmed Ibn Hanbel (v. 855), por u institucionalizua nga studentët e tij. Jurisprudenca Hanbeli është konsideruar shumë e rreptë dhe konservatore, sidomos në lidhje me pyetjet e teologjisë.Shkolla Hanbeli i jurisprudencës është ndjekur kryesisht në Arabinë Saudite dhe Katarin, si dhe komuniteteve pakicë në Siri dhe Irak.Shumica e lëvizjes Salafist, megjithëse jo të gjithë pasuesit, kanë tendencë për të ndjekur shkollën Hanbeli. Gjithashtu është edhe një Fikh qe i përket shiave qe quhet Xhaferi Ja ʿ Fari shkollë e mendimit, Ja `farite Shkolla, Ja ʿ Fari jurisprudenca apo Ja ʿ Fari Fikhu [Shënim A] është shkollë jurisprudence e më të myslimanëve shiit, rrjedh nga emri i Ja ʿ sa Sadiku, 6 Shi'a Imam. Kjo shkollë i jurisprudencës është pasuar nga Dymbëdhjetëshat dhe Ismailis në përgjithësi, si dhe një minoritet të vogël të Zaidis. Ajo ndryshon nga të katër shkollat ​​ose medhhebet e jurisprudencës sunite në mbështetjen e saj për ixhtihad, si dhe mbi çështjet e trashëgimisë, taksat fetare, tregti, statusin personal dhe lejimin e martesës së përkohshme apo MUT ʿ a. [1] Megjithatë, pavarësisht nga këto dallime, ka pasur fetva të shumta në lidhje me pranimin e fikhut Ja ʿ Fari si një medhheb të pranueshme myslimane nga ana e organeve fetare suni. Këto përfshijnë mesazh Amman dhe një fetva nga Al-Azhar.

Referencat[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ (shiqo:Kamusul-Muhit 3/513).
  2. ^ Suretu Ta Ha
  3. ^ përmblodhi Imam Bukhariu

Shih edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]