Jump to content

Gjenerali

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Gjeneral)

Një gjeneral apo oficer i përgjithshëm është një oficer i rangut të lartë në ushtri, dhe në forcat ajrore të disa kombeve, forcat hapësinore dhe marinsat ose këmbësorinë detare.

Në disa përdorime termi "oficer i përgjithshëm" i referohet një gradë mbi kolonel.

Termi gjeneral përdoret në dy mënyra: si titull i përgjithshëm për të gjitha gradët e oficerit të përgjithshëm dhe si gradë specifike. Fillon në shekullin e 16-të, si një shkurtim i kapitenit gjeneral, grada e cila është marrë nga capitaine général e mesme franceze. Mbiemri i përgjithshëm ishte vendosur në emërtimet e oficerëve që nga periudha e mesjetës së vonë për të treguar epërsinë relative ose një juridiksion të zgjeruar.

Sot, titulli i gjeneralit njihet në disa vende si gradë me katër yje. Sidoqoftë, vende të ndryshme përdorin sisteme të ndryshme yjesh ose shenja të tjera për gradat e larta. Ai ka një kod të shkallës së shkallës së NATO-s OF-9 dhe është grada më e lartë në përdorim aktualisht në një numër ushtrish, forcash ajrore dhe organizata detare.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]