Jump to content

Koloneli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Koloneli (shkurtuar si Kol) është një gradë ushtarake e lartë e përdorur në shumë vende. Përdoret gjithashtu në disa forca policore dhe organizata paraushtarake.

Në shekujt 17, 18 dhe 19, një kolonel ishte zakonisht në krye të një regjimenti në një ushtri. Përdorimi modern ndryshon shumë, dhe në disa raste, termi përdoret si një titull nderi që mund të mos ketë lidhje të drejtpërdrejtë me shërbimin ushtarak. Grada e kolonelit është zakonisht mbi gradën e nënkolonelit. Grada mbi kolonel zakonisht quhet brigadier ose gjeneral brigade. Në disa forca më të vogla ushtarake, si ato të Monakos apo të Vatikanit, koloneli është grada më e lartë.

Gradat ekuivalente detare mund të quhen kapiten ose kapiten i linjës së anijes. Në sistemin e renditjes së forcave ajrore të Commonwealth-it, grada ekuivalente është kapiteni i grupit.